Grizly Quinoa červená je populárna bezlepková pseudoobilnina. Okrem najznámejšie bielej, existuje ešte červená a čierna. Všetky tri základné druhy majú významné nutričné vlastnosti. Quinoa červená je vhodná pre športovcov, pretože prináša rýchlu energiu, silu a vytrvalosť, pozitívne pôsobí na svaly a tkanivá. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju starovekí Aztékovia a Inkovia považovali za posvätnú a za „ matku zŕn “. V súčasnosti je jedným z pilierov zdravej výživy a mala by tvoriť súčasť vyváženého jedálnička každej domácnosti. Pýši sa vysokým obsahom bielkovín, je tiež zdrojom vlákniny, vyváženého množstva aminokyselín, a tiež širokou škálou vitamínov a minerálnych látok (A, B, C, horčík, vápnik, železo, fosfor, mangán, meď, zinok).
Hodí sa do množstva typov pokrmov, používa sa ako príloha aj ako súčasť hlavného jedla. Dá sa kombinovať so zeleninou, mäsom, ale aj so sušeným ovocím (slivky, marhule, brusnice) alebo orieškami (mandle, kešu, para orechy) a semienkami (ľanové, chia, slnečnicové). Výborne chutí aj so strukovinami, kde spoločne tvoria nutrične veľmi výživnú kombináciu. Ešte lepšiu chuť dosiahneš, ak namiesto čistej vody použiješ pri varení napríklad zeleninový alebo kurací vývar, ale aj bylinky, cibuľu a cesnak.