Sleď je jednou z najznámejších a najlovenejších rýb na svete. Aj v dávnych dobách plnil na trhu dôležitú úlohu, bol cenený ako vzácne korenie, najviac v severnej Európe. Žije v studených moriach. Sleď sa využíva na výrobu mnohých špecialít. Určite si už jedol napríklad údenáča, pečenáča alebo veľmi obľúbené zavináča. A čo napríklad matjesy? Tie pravé sa však vyrábajú z ešte nedospelých, tzv. panenských sleďov. Dospelejšie, tučnejšie kusy sa využívajú na rozsiahlejšie spracovanie.
Krehké mäso príjemne výraznej chuti obsahuje nemálo jemných, ale ľahko odstrániteľných kociek. Či už čerstvý, slaný alebo údený, sleď je vždy bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre náš kardiovaskulárny systém. Ryba je dobrá so zemiakmi, varenými vajcami, varenou repou a mrkvou, cibuľou, čiernym chlebom, uhorkou, syrom s jablkami, bylinkami.
Vybrať si môžeš z troch skvelých omáčok, alebo repkového oleja, v ktorom sú filety naložené.