Aké potraviny najviac škodia nášmu zdraviu? Táto na prvý pohľad zákerná otázka má pomerne jednoduché riešenie. Ak totiž netrpíme žiadnou potravinovou alergiou alebo intoleranciou, neexistuje potravina, ktorá by mohla nejakým spôsobom jednorazovo ohroziť naše zdravie.
Kľúčovým faktorom je množstvo a frekvencia konzumácie
Iste, sú určité skupiny potravín, ktoré by sa v našom jedálničku mali objavovať menej často. Sú nimi napr.:
alkohol
vysoko spracované potraviny (hotovky, instantné výrobky, sušienky, tyčinky...)
potraviny s vysokým obsahom cukru (jemné pečivo, cukrovinky, čokoláda s nízkym obsahom kakaa..)
potraviny s vysokým obsahom nasýtených a trans-mastných kyselín (priemyselne stužené tuky v menej kvalitných cukrovinkách, polevách a pod.)
potraviny s vysokým obsahom soli (solené snacky, údeniny, niektoré syry a nátierky, nakladaná zelenina...)
Ak by tieto potraviny dlhodobo tvorili väčšinu nášho denného príjmu, zdravie nám pravdepodobne časom začne zaostávať.
Vždy však záleží na množstve konzumovaných potravín a celkovom kontexte stravovacieho plánu. Ak 80 % našej stravy tvorí ovocie a zelenina , kvalitné nenasýtené tuky , bielkoviny a komplexné sacharidy, kvôli občasnej pizzi, zákusku alebo poháriku vína sa svet naozaj nezrúti. Aké potraviny by mali tvoriť základňu zdravého jedálnička a ako často by sme ich mali jesť? Prečítajte si v našom ďalšom článku.
Inými slovami – mrkva aj smažené chipsy budú nezdravé, ak to bude to jediné, čo budeme jesť.
Čo si z toho odniesť?
Potraviny ako také nemožno deliť na zdravé a nezdravé. Niektoré sú samozrejme zdrojom kvalitných živín a zdraviu prospešných látok – tie by mali tvoriť základ nášho jedálnička. Ide o komplexné sacharidy, kvalitné tuky a bielkoviny či ovocie a zeleninu.
Dôležité je však nájsť si v strave balans. Vyskúšajte napríklad pravidlo 80/20, pri ktorom sa na 80 % zameriate na kvalitné, minimálne spracované potraviny obsahujúce všetky pre telo potrebné látky a zvyšných 20 % pošetríte na pokrmy výživovo menej hodnotné. Sloboda v stravovaní vám totiž pomôže dosiahnuť dlhotrvajúce výsledky a udržanie zdravého životného štýlu.