Džemy bez pridaného cukru: ako ich najlepšie využiť a ako s nimi zaobchádzať?

18. 10. 2022
Komentáre
Džemy bez pridaného cukru: ako ich najlepšie využiť a ako s nimi zaobchádzať?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Džemy sa v kuchyni tešia veľkej obľube – ešte aby nie, keď v nich môžu byť ukryté najrôznejšie druhy ovocia, ktoré v takto koncentrovanej forme v ústach spôsobia doslova výbuch chutí. V drvivej väčšine džemov sa tiež nachádza väčšie či menšie množstvo cukru – ten má konzervačné účinky, pomáha vytvoriť požadované vlastnosti produktu a v neposlednom rade ovplyvňuje tiež výslednú chuť.

Majú džemy miesto v zdravom jedálničku?

Džemy samozrejme súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička byť môžu – ak sú konzumované v rozumnom množstve. Čo keď ale niekomu nie sú výrobky s vysokým obsahom cukru úplne sympatické, alebo by si rád doprial poriadnu vrstvu džemu? Existuje elegantné riešenie – džemy, ktoré sú úplne bez pridaného cukru.

Džemy bez pridaného cukru vyžadujú osobitnú starostlivosť – ako s nimi správne zaobchádzať?

Cukor sa v klasických džemoch nenachádza len na doplnenie sladkej chuti – slúži aj ako konzervant. Je teda jasné, že džemom bez pridaného cukru bude treba venovať osobitnú pozornosť:

  1. Džemy skladujte výhradne v chladničke

  2. Po otvorení spotrebujte do 7 dní

  3. K naberaniu vždy použite čistú lyžičku (pozor: oblízaná lyžička nie je čistá!)

obrázok z freepik.com

Predstavujeme vám Vilgain Extra Jams

Aby sme vám to ešte viac uľahčili, prinášame vlastné prémiové džemy bez pridaného cukru – obsahujú 100 % kvalitného ovocia a sú vyrábané z celých kusov, takže si zachovávajú obsah vlákniny. Nenájdete v nich žiadne pomocné látky, ako regulátory kyslosti alebo ovocné náhrady typu jablčného koncentrátu, ktorý môže pri výrobe niektorých produktov slúžiť ako lacnejšia surovina.

V nasledujúcej tabuľke sa môžete pozrieť na porovnanie nutričných hodnôt u výrobkov Vilgain Extra Jam a Hamé 100 % ovocná. V oboch prípadoch sa jedná o príchuť Jahoda (bez pridaného cukru), uvedené hodnoty sa vzťahujú na 100 g výrobku.

Vilgain Extra Jam Hamé 100 % ovocná
Energia 35 kcal/146 kJ 160 kcal/677 kJ
Tuky 0,37 g 0,6 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,02 g 0,1 g
Sacharidy 6 g 37 g
z toho cukry 4 g 31,3 g
Bielkoviny 0,8 g 1,1 g
Soľ 0 g -

Hľadáte zlatú strednú cestu? Stavte na variant s brezovým cukrom

Okrem džemov, ktoré sú úplne bez pridaného cukru, sme pre vás pripravili aj výrobky sladené brezovým cukrom (xylitol), čo je sladidlo bežne sa vyskytujúce v brezovej kôre alebo niektorých druhoch ovocia a kukurici. Energetická hodnota xylitolu je približne o 40 % nižšia, než v bežnom repnom cukre (t. j. 2,4 kcal/gram xylitolu). Na rozdiel od bežného repného cukru xylitol navyše nezvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

obrázok z freepik.com/jcomp

Z akých variantov teda môžete vyberať?

1. Džemy úplne bez pridaného cukru

2. Džemy sladené brezovým cukrom (xylitol)

Ako Vilgain Extra Jams využiť?

Vilgain Extra Jams si môžete vychutnať len tak na lyžičke, alebo na krajci chrumkavého chleba. Skvele sa hodia aj do kaší alebo ako sladká bodka na opečený toast s arašidovým maslom. A ak by ste sa chceli pustiť do niečoho honosnejšieho, môžete sa inšpirovať našimi receptami:

  1. Peanut butter & jelly rezy: Nesmrteľná kombinácia marmelády s arašidovým maslom

  2. Zdravá verzia kysnutých roliek s arašidovým maslom a marmeládou

  3. Zdravé domáce croissanty s jahodovou marmeládou a minimom kalórií

  4. Sušienkové sendviče s arašidovým maslom a marmeládou

  5. Chia puding v hviezdnom spojení arašidového masla a domácej marmelády #vegan

Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Někdy nám masová média dokáží předhodit senzační titulky zpráv, ale realita je poněkud skrytá mezi řádky. Zjistěte s námi, proč džusy nepatří pod škatulku zdravé výživy a proč bychom svoje ovoce měli jíst, nikoliv pít. A jednou pro vždy si ujasníme, že džus ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Sušené ovoce: rychlý zdroj energie a pomoc při zácpě, ale také cukrová bomba
Sušené ovoce: rychlý zdroj energie a pomoc při zácpě, ale také cukrová bomba
Sušené ovoce je častokrát prezentováno jako skvělý a přírodní způsob doslazování. Nemyslí se však na to, že je bohatým zdrojem cukru a energie. Má svoje výhody, ale také nevýhody. Jaké to jsou?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.