Džemy sa v kuchyni tešia veľkej obľube – ešte aby nie, keď v nich môžu byť ukryté najrôznejšie druhy ovocia, ktoré v takto koncentrovanej forme v ústach spôsobia doslova výbuch chutí. V drvivej väčšine džemov sa tiež nachádza väčšie či menšie množstvo cukru – ten má konzervačné účinky, pomáha vytvoriť požadované vlastnosti produktu a v neposlednom rade ovplyvňuje tiež výslednú chuť.
Majú džemy miesto v zdravom jedálničku?
Džemy samozrejme súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička byť môžu – ak sú konzumované v rozumnom množstve. Čo keď ale niekomu nie sú výrobky s vysokým obsahom cukru úplne sympatické, alebo by si rád doprial poriadnu vrstvu džemu? Existuje elegantné riešenie – džemy, ktoré sú úplne bez pridaného cukru.Džemy bez pridaného cukru vyžadujú osobitnú starostlivosť – ako s nimi správne zaobchádzať?
Cukor sa v klasických džemoch nenachádza len na doplnenie sladkej chuti – slúži aj ako konzervant. Je teda jasné, že džemom bez pridaného cukru bude treba venovať osobitnú pozornosť:
Džemy skladujte výhradne v chladničke
Po otvorení spotrebujte do 7 dní
K naberaniu vždy použite čistú lyžičku (pozor: oblízaná lyžička nie je čistá!)
Predstavujeme vám Vilgain Extra Jams
Aby sme vám to ešte viac uľahčili, prinášame vlastné prémiové džemy bez pridaného cukru – obsahujú 100 % kvalitného ovocia a sú vyrábané z celých kusov, takže si zachovávajú obsah vlákniny. Nenájdete v nich žiadne pomocné látky, ako regulátory kyslosti alebo ovocné náhrady typu jablčného koncentrátu, ktorý môže pri výrobe niektorých produktov slúžiť ako lacnejšia surovina.
V nasledujúcej tabuľke sa môžete pozrieť na porovnanie nutričných hodnôt u výrobkov Vilgain Extra Jam a Hamé 100 % ovocná. V oboch prípadoch sa jedná o príchuť Jahoda (bez pridaného cukru), uvedené hodnoty sa vzťahujú na 100 g výrobku.
Vilgain Extra Jam | Hamé 100 % ovocná | |
Energia | 35 kcal/146 kJ | 160 kcal/677 kJ |
Tuky | 0,37 g | 0,6 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,02 g | 0,1 g |
Sacharidy | 6 g | 37 g |
z toho cukry | 4 g | 31,3 g |
Bielkoviny | 0,8 g | 1,1 g |
Soľ | 0 g | - |
Hľadáte zlatú strednú cestu? Stavte na variant s brezovým cukrom
Okrem džemov, ktoré sú úplne bez pridaného cukru, sme pre vás pripravili aj výrobky sladené brezovým cukrom (xylitol), čo je sladidlo bežne sa vyskytujúce v brezovej kôre alebo niektorých druhoch ovocia a kukurici. Energetická hodnota xylitolu je približne o 40 % nižšia, než v bežnom repnom cukre (t. j. 2,4 kcal/gram xylitolu). Na rozdiel od bežného repného cukru xylitol navyše nezvyšuje riziko vzniku zubného kazu.
Z akých variantov teda môžete vyberať?
1. Džemy úplne bez pridaného cukru
2. Džemy sladené brezovým cukrom (xylitol)
Ako Vilgain Extra Jams využiť?
Vilgain Extra Jams si môžete vychutnať len tak na lyžičke, alebo na krajci chrumkavého chleba. Skvele sa hodia aj do kaší alebo ako sladká bodka na opečený toast s arašidovým maslom. A ak by ste sa chceli pustiť do niečoho honosnejšieho, môžete sa inšpirovať našimi receptami: