- Slovo „carnivore“ pochádza z latinčiny, je vytvorené skladaním koreňov slov caro (mäso) a vorāre (žrať).
- Je to diéta založená na konzumácii mäsa a živočíšnych produktov. Osoba držiaca diétu môže tiež používať určité druhy korenia: soľ, korenie či iné s nulovým obsahom sacharidov.
- Ostatné potraviny ako ovocie a zelenina, obilniny, mliečne výrobky s vysokým obsahom laktózy, cukry a rastlinné oleje, sú zo „stravy mäsožravcov“ úplne vylúčené.
Carnivore patrí medzi kontroverznejšie, ale aj tak pomerne populárne diéty (predovšetkým u športovcov) a rovnako ako väčšina ostatných internetových výziev má pomerne reštriktívnu a veľmi neúprosnú povahu. V dnešnom článku si ju práve preto rozoberieme. Budeme sa zaoberať ukážkovým jedálničkom, spoločne so zoznamom chýbajúcich makroživín či iných pre telo potrebných látok a neprehliadnuteľnými rizikami.
V čom táto diéta spočíva?
Diéta carnivore vylučuje všetky potraviny okrem mäsa a živočíšnych produktov. Na rozdiel od napr. paleo, ktoré obmedzuje, ale kompletne neeliminuje príjem sacharidov, si carnivore kladie za cieľ ich naozaj nulový príjem v jedálničku. Dôvodom je trochu kontroverzné presvedčenie, že populácia ľudských predkov jedla prevažne mäso a ryby a že za dnešnú vysokú mieru chronických ochorení môže práve nadmerný príjem potravín s vyšším obsahom sacharidov.
- Článok Správny príjem sacharidov zvýši výkon a pomôže aj odbúrať tuk vám pomôže doplniť informácie o dôležitosti a funkciách jednej zo základných makroživín.
Čo o tejto diéte tvrdia jej priaznivci…
Zástancovia tejto diéty zaručujú mnoho zázrakov. Medzi tie úplne najvýraznejšie sa má radiť efektívna strata hmotnosti z dôvodu ketózy – stavu, keď telo z tukov vyrába sacharidy, pretože ich nemá v strave, a tým presúva hlavný zdroj energie práve na tuky. A hoci aj touto cestou možno nepochybne schudnúť, tieto prostriedky nie je rozhodne potrebné využívať, pretože chudnutie stojí na kalorickom deficite.
Medzi ďalšie sľubované benefity patrí zvýšenie hladiny testosterónu na základe tvrdenia, že zdravé tuky sú zodpovedné za optimálnu hormonálnu funkciu. V neposlednom rade tu nájdete nárasty energie a pozornosti. Ani jedna z týchto „výhod“ však nemá prakticky žiadnu oporu vo vedeckej literatúre.
Z čoho nadšenci diéty carnivore žijú?
A čo teda pri diéte carnivore vlastne smiete jesť? Úprimne to ktovieaký výber nie je. Dodržiavanie diéty zahŕňa vylúčenie všetkých rastlinných potravín z vášho jedálnička a výhradne konzumáciu mäsa, rýb, vajec a malých množstiev mliečnych výrobkov s nízkym obsahom laktózy. Paleta možností sa teda skladá predovšetkým z hovädzieho, kuracieho, bravčového, jahňacieho, morčacieho, orgánového mäsa, z rýb napr. lososa, sardiniek a bielych rýb. Povolené je aj malé množstvo smotany, tvrdý syr, maslo, masť a kostná dreň.
Čo sa pitného režimu týka, mäsožravá diéta podporuje pitie vody či vývaru z kostí. S čajom, kávou a ďalšími nápojmi rastlinného pôvodu však nepochodíte. Navyše neposkytuje žiadne konkrétne pokyny týkajúce sa príjmu kalórií, veľkosti porcií a ani toho, koľko jedál by ste mali denne zjesť. Väčšina zástancov odporúča spoliehať sa na intuitívny pocit plnosti či hladu.
- Ako je to vlastne s tým pocitom plnosti sa dozviete v článku Intuitívne stravovanie ako trend sociálnych sietí: Je naozaj pre každého?
Príkladový jedálniček s tromi možnosťami
Raňajky | steak s vajcom / omeleta so syrom feta / volské oči so slaninou |
Obed | losos spoločne s vyprážaným bravčovým / kuracie stehná so syrom čedar / tuniak a vajcia natvrdo |
Olovrant | tvaroh / sardinky / jerky |
Večera | karbonátky z mletého hovädzieho / ribeye steak / vývar z kostí a pečené kura |
Čo tu chýba
Čo v tomto pomerne jednoduchom, a nie až tak atraktívnom jedálničku chýba, sú samozrejme sacharidy či akákoľvek vláknina. Vzhľadom na to, že sú z mäsožravej stravy vylúčené všetky potraviny, ktoré nepochádzajú zo zvierat, nemožno počítať s akoukoľvek zeleninou, ovocím, mliečnymi výrobkami s vysokým obsahom laktózy, strukovinami, orechmi či obilninami.
Ale prečo by ste sa sacharidom v žiadnom prípade nemali vyhýbať? Primárne pretože sú jednou z troch makroživín, základných zdrojov energie, o ktorých je dôležité uvažovať ako o celku, obzvlášť pokiaľ ide o komplexné sacharidy (pomáhajú zasýtiť na dlhšiu dobu). Navyše väčšina ľudí konzumuje približne 45 – 60 % sacharidov zo súhrnného energetického príjmu, z čoho vyplýva, že energiu dostáva telo predovšetkým z nich. Posledným bodom môže byť aj fakt, že bez dostatočného príjmu sacharidov nemožno podať maximálny výkon vo väčšine intenzívnych športoch.
Vláknina sa nielen stará o zdravie a prosperitu vášho trávenia, ale tiež pomáha udržovať normálnu hladinu cholesterolu či vzostup hladiny cukru v krvi po jedlách s vyšším obsahom sacharidov. Všeobecne sa odporúča držať sa denného príjmu 30 g vlákniny za deň. Vynechaním ovocia i zeleniny prichádzate o ďalší rad vitamínov a iných telu prospešných látok, čo sa môže negatívne prejaviť napr. na vašej imunite, ale aj kvalite vlasov, nechtov či pokožky (a ďalších).
Okrem toho nesmieme zabudnúť ani rastlinné tuky, vďaka ktorým by ste vaše telo oberali o signifikantné množstvo mononenasýtených a polynenasýtených (do nich sa síce radia aj tučné ryby, ale aj ľanový olej, sójové bôby, vlašské orechy alebo chia semienka) tukov, ktoré pomáhajú znížiť ochorenia a sú prospešné pre zdravie srdca.
- Sprievodcu základnými makroživinami vám nájdete v článku Makroživiny – zdroj životnej energie
Riziká spojené s diétou carnivore
Okrem toho, že je táto diéta na prvý pohľad veľmi reštriktívna a neudržateľná, môže mať jej dlhodobejšie dodržiavanie na svedomí pomerne vážne zdravotné i duševné riziká.
- Vysoký obsah tuku, cholesterolu a sodíka: keďže diéta carnivore pozostáva výhradne zo živočíšnych potravín, má vysoký obsah nasýtených tukov a cholesterolu. Nadmerné množstvo nasýtených tukov zvyšuje váš LDL (zlý) cholesterol, čo vedie k riziku srdcových ochorení. Niektoré spracované mäsá, najmä slanina, navyše obsahujú vysoké množstvo sodíka, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku a ochorení obličiek.
- Môžu chýbať určité mikroživiny a prospešné rastlinné zlúčeniny: ako sme vyššie spomínali, diéta je založená na vylúčení nutrične hodnotných potravín, ako je ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky, ktoré všetky obsahujú prospešné vitamíny a minerálne látky. Ale sú to práve diéty bohaté na rastlinné potraviny, ktoré boli spojené s nižším rizikom určitých chronických stavov, ako sú srdcové choroby, niektoré druhy rakoviny, Alzheimerova choroba a diabetes 2. typu.
- Neposkytuje vlákninu: tiež vyššie spomínaný kameň úrazu, cez ktorý však nevedie (alebo by aspoň nemala ísť) cesta. Vláknina, ako nestráviteľný sacharid podporujúci zdravie čriev a zdravé vyprázdňovanie, sa nachádza iba v rastlinných potravinách, a pretože mäsožravá diéta neobsahuje žiadnu vlákninu, môže niektorým ľuďom spôsobovať nepríjemné problémy so zažívaním až zápchu.
- Nevhodná pre väčšinu ľudí: diéta carnivore je vďaka vysokému príjmu bielkovín pomerne náročná na obličky, čo môže byť pre ľudí s obličkovými chronickými ochoreniami (chronic kidney disease, CKD) pomerne veľký problém. Orieškom bude tiež pre osoby citlivejšie na cholesterol, ale aj pre ľudí so špeciálnymi potrebami živín, napr. pre deti, tehotné alebo dojčiace ženy.
Čo si z toho odniesť?
Carnivore čiže mäsožravá diéta je veľmi reštriktívna a dlhodobo neudržateľná diéta sľubujúca predovšetkým to, čo väčšina internetových výziev a stravovacích plánov: rýchle chudnutie, nadmerné množstvo energie, lepšie sústredenie atď.
Vynechaním sacharidov a vlákniny si skôr než to však koledujete o poriadny jojo efekt, zlú náladu a ďalšie zdravotné nástrahy, medzi ktoré patrí aj zvýšená záťaž obličiek a vyšší LDL cholesterol. Preto sa vždy spoliehajte na zdravý rozum, jedzte primerané porcie bez zbytočného, neúnosného obmedzovania, myslite na dostatočný pohyb, príjem tekutín a verte, že sa výsledky dostavia spoľahlivejšie a udržateľnejšie ako v prípade tejto neuváženej diéty.