- Vysoký obsah purínov je typický pre niektoré živočíšne zdroje bielkovín.
- Nadmerný príjem purínov je spojený s vyššou hladinou kyseliny močovej v organizme.
- Usadzovanie kryštálov kyseliny močovej v kĺboch je známe ako dna.
Dna, známa tiež ako „choroba kráľov“, je ochorenie spôsobené usadzovaním kryštálov kyseliny močovej v kĺboch, šľachách či priľahlých mäkkých tkanivách. Kyselina močová sa v organizme prirodzene tvorí, môže tiež vznikať ako odpadový produkt metabolizmu purínov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v strave.
Kedy má zmysel dať si pozor na vysoký podiel purínov v strave a v akých situáciách sa oplatí dodržiavať nízkopurínovú diétu?
Choroba kráľov dnes postihuje už aj širokú populáciu
Zatiaľ čo v období stredoveku sa dna týkala takmer výhradne vyššej spoločnosti (odtiaľ tiež označenie „choroba kráľov“), dnes už je situácia iná. Vo vyspelých štátoch sa udáva, že dna počas života zasiahne do života približne 3 – 6 % mužov a 1 – 2 % žien. Medzi rizikové faktory rozvoja dni patria genetické predispozície, (ne)aktívny životný štýl, ale aj spôsob stravovania. Nadmerné množstvo purínov v strave je totiž samo rizikovým faktorom rozvoja tohto ochorenia.
Dna sa typicky prejavuje akútnymi záchvatmi zápalovej artritídy najčastejšie v priebehu noci, pretože je teplota organizmu oproti bdelej fáze mierne znížená. Približne v polovici prípadov je bolesť sústredená do koreňa palca pri nohe, môže sa však prejavovať aj v iných kĺboch, šľachách či priľahlých tkanivách.
Kde sa puríny vzali a akú úlohu plnia v potravinách?
Puríny patria z chemického hľadiska medzi dusíkaté zlúčeniny, sú súčasťou nukleových kyselín a pre fungovanie živých organizmov sú úplne nenahraditeľné. V podobe adenínu a guanínu ide o purínové bázy, ktoré tvoria životne dôležité molekuly DNA a RNA. Inak tomu nie je ani pri iných živočíchoch, čo vysvetľuje prítomnosť purínov vo všetkých druhoch mäsa.
Medzi najbohatšie zdroje purínov v strave patria morské plody, červené mäso, hydina, strukoviny a niektoré vybrané druhy zeleniny a húb. Puríny sa tiež v podobe známych alkaloidov (kofeín, teobromín) vyskytujú v káve, čaji, kakau či horkej čokoláde. Podľa niektorých odborníkov sú puríny z mäsa a morských plodov väčším rizikovým faktorom v porovnaní s purínmi prítomnými v rastlinnej strave.
Bielkoviny samy o sebe nie sú rizikovým faktorom rozvoja dni. Pokiaľ však bielkoviny pochádzajú z mäsa či morských plodov, je vysoký príjem bielkovín súčasne tiež bohatým zdrojom purínov.
- Nadmerná konzumácia priemyselne spracovaného červeného mäsa môže byť pre telo riziková aj z ďalších dôvodov. Viac si môžete prečítať v našom ďalšom článku Červené mäso pre nás môže byť nebezpečné. Koľko je už priveľa?
Ktoré potraviny obsahujú najviac purínov?
Celkový príjem purínov v strave sa odvíja od zloženia stravy. Zatiaľ čo na základe zaznamenaných dát z Ázie je priemerný príjem purínov asi 355 mg denne, v USA to bolo 830 mg denne u mužov a 690 mg denne u žien. V tabuľke nižšie uvádzame podiel purínov v rôznych druhoch potravín. Rozdelenie pochádza z knižky „Gout“ profesorov R. Grahama, A. Simmondsa a E. Carreyho:
Skupina A nízky podiel purínov 0 – 50 mg/100 g | Skupina B stredný podiel purínov 50 – 150 mg/100 g | Skupina C vysoký podiel purínov 150 – 1000 mg/100 g |
ovocie zelenina (všetky druhy s výnimkami spomenutými v skupinách B a C) obilniny (všetky druhy s výnimkami spomenutými v skupinách B a C) mliečne produkty, vajcia tuky, oleje, zálievky orechy (okrem arašidov a kešu) olivy džemy, marmelády, nakladaná zelenina nápoje (s výnimkou tých obsahujúcich kofeín) | hydinové mäso červené mäso, párky ryby (s výnimkami spomenutými v skupine C) morské plody celozrnný chlieb a cestoviny celozrnné obilniny vrátane celozrnnej ryže strukoviny arašidy, arašidové maslo, kešu karfiol, brokolica, kapusta, kel huby, avokádo, špargľa, špenát | divina vnútornosti, nátierka z pečene, paštéta extrakty z mäsa a kvasníc (pangamin, Marmite) kaviár, ikry sleď, pstruh, makrela homár, rak malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich) kvasnice, droždie |
Vhodné je tiež obmedziť alebo úplne vyradiť alkoholické nápoje. Tie síce puríny obsahovať nemusia, ale rizikovým faktorom zvýšenej hladiny kyseliny močovej. Navyše niektoré alkoholické nápoje sú aj relatívne bohatým zdrojom purínov, napríklad pivo plzenského typu obsahuje 13 mg purínov na 100 ml, teda 65 mg purínov vo veľkom pive s objemom 500 ml.
Nízkopurínová diéta: zásady a vhodné potraviny
Podľa Mayo clinic je nízkopurínová diéta vhodná v nasledujúcich situáciách:
- vysoká hladina kyseliny močovej v organizme,
- zistená dna,
- diagnostikované obličkové kamene.
Nízkopurínová diéta vychádza z potravín s nízkym podielom purínov (pozri tabuľku vyššie) a nemala by prekročiť príjem 400 mg purínov denne. Súčasne je tiež odporúčaný dostatočný pitný režim, ktorý poskytuje aspoň 30 ml tekutín na 1 kg hmotnosti. Častým problémom býva nedostatočný príjem bielkovín, pretože mäso, výrobky z neho, ani ryby a morské plody nie sú pri nízkopurínovej diéte vhodné. Bielkoviny je preto možné čerpať napríklad z nasledujúcich zdrojov:
- vajcia, vaječné bielky,
- mlieko, mliečne výrobky vrátane tvarohov, syrov a jogurtov,
- orechy,
- obilniny.
V menšej miere je možné zaradiť aj strukoviny. S doplnením vysoko kvalitných bielkovín v strave môže pomôcť aj kvalitný proteínový nápoj založený na mliečnych bielkovinách.
- Je vhodné užívať srvátkový proteínový koncentrát pri diagnostikovanej dne? Zodpovedali sme v našej Aktin poradni.
Čo si z toho odniesť?
Puríny sú zlúčeniny dusíka, ktoré sa prirodzene vyskytujú v strave. Ich nadmerný príjem je spojený so zvýšeným rizikom rozvoja dny, ktorá sa prejavuje akútnymi záchvatmi bolesti v kĺboch a šľachách.
Medzi najbohatšie zdroje purínov v strave patrí mäso, divina, rybie mäso a vnútornosti. Menší podiel purínov nájdeme v strukovinách, celozrnných obilninách a vo vybraných druhoch zeleniny, naopak minimálny obsah purínov možno nájsť v ovocí, väčšine druhov zeleniny a orechov alebo mliečnych výrobkoch. Nízkopurínová strava je vhodná pri zistenej zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme alebo pri diagnostikovanej dne. V takýchto prípadoch je vhodné obmedziť príjem purínov v strave a preferovať potraviny, ktoré majú purínov menšie množstvo.