Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?

overil/a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáre
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Vysoký obsah purínov je typický pre niektoré živočíšne zdroje bielkovín.
  • Nadmerný príjem purínov je spojený s vyššou hladinou kyseliny močovej v organizme.
  • Usadzovanie kryštálov kyseliny močovej v kĺboch je známe ako dna.

Dna, známa tiež ako „choroba kráľov“, je ochorenie spôsobené usadzovaním kryštálov kyseliny močovej v kĺboch, šľachách či priľahlých mäkkých tkanivách. Kyselina močová sa v organizme prirodzene tvorí, môže tiež vznikať ako odpadový produkt metabolizmu purínov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v strave.

Kedy má zmysel dať si pozor na vysoký podiel purínov v strave a v akých situáciách sa oplatí dodržiavať nízkopurínovú diétu?

Choroba kráľov dnes postihuje už aj širokú populáciu

Zatiaľ čo v období stredoveku sa dna týkala takmer výhradne vyššej spoločnosti (odtiaľ tiež označenie „choroba kráľov“), dnes už je situácia iná. Vo vyspelých štátoch sa udáva, že dna počas života zasiahne do života približne 3 – 6 % mužov1 – 2 % žien. Medzi rizikové faktory rozvoja dni patria genetické predispozície, (ne)aktívny životný štýl, ale aj spôsob stravovania. Nadmerné množstvo purínov v strave je totiž samo rizikovým faktorom rozvoja tohto ochorenia.

Dna sa typicky prejavuje akútnymi záchvatmi zápalovej artritídy najčastejšie v priebehu noci, pretože je teplota organizmu oproti bdelej fáze mierne znížená. Približne v polovici prípadov je bolesť sústredená do koreňa palca pri nohe, môže sa však prejavovať aj v iných kĺboch, šľachách či priľahlých tkanivách.

Kde sa puríny vzali a akú úlohu plnia v potravinách?

Puríny patria z chemického hľadiska medzi dusíkaté zlúčeniny, sú súčasťou nukleových kyselín a pre fungovanie živých organizmov sú úplne nenahraditeľné. V podobe adenínu a guanínu ide o purínové bázy, ktoré tvoria životne dôležité molekuly DNA a RNA. Inak tomu nie je ani pri iných živočíchoch, čo vysvetľuje prítomnosť purínov vo všetkých druhoch mäsa.

Medzi najbohatšie zdroje purínov v strave patria morské plody, červené mäso, hydina, strukoviny a niektoré vybrané druhy zeleniny a húb. Puríny sa tiež v podobe známych alkaloidov (kofeín, teobromín) vyskytujú v káve, čaji, kakau či horkej čokoláde. Podľa niektorých odborníkov sú puríny z mäsa a morských plodov väčším rizikovým faktorom v porovnaní s purínmi prítomnými v rastlinnej strave.

Bielkoviny samy o sebe nie sú rizikovým faktorom rozvoja dni. Pokiaľ však bielkoviny pochádzajú z mäsa či morských plodov, je vysoký príjem bielkovín súčasne tiež bohatým zdrojom purínov.

Ktoré potraviny obsahujú najviac purínov?

Celkový príjem purínov v strave sa odvíja od zloženia stravy. Zatiaľ čo na základe zaznamenaných dát z Ázie je priemerný príjem purínov asi 355 mg denne, v USA to bolo 830 mg denne u mužov a 690 mg denne u žien. V tabuľke nižšie uvádzame podiel purínov v rôznych druhoch potravín. Rozdelenie pochádza z knižky „Gout“ profesorov R. Grahama, A. Simmondsa a E. Carreyho:

Skupina A

nízky podiel purínov

0 – 50 mg/100 g

Skupina B

stredný podiel purínov

50 – 150 mg/100 g

Skupina C

vysoký podiel purínov

150 – 1000 mg/100 g

ovocie

zelenina (všetky druhy s výnimkami spomenutými v skupinách B a C)

obilniny (všetky druhy s výnimkami spomenutými v skupinách B a C)

mliečne produkty, vajcia

tuky, oleje, zálievky

orechy (okrem arašidov a kešu)

olivy

džemy, marmelády, nakladaná zelenina

nápoje (s výnimkou tých obsahujúcich kofeín)

hydinové mäso

červené mäso, párky

ryby (s výnimkami spomenutými v skupine C)

morské plody

celozrnný chlieb a cestoviny

celozrnné obilniny vrátane celozrnnej ryže

strukoviny

arašidy, arašidové maslo, kešu

karfiol, brokolica, kapusta, kel

huby, avokádo, špargľa, špenát

divina

vnútornosti, nátierka z pečene, paštéta

extrakty z mäsa a kvasníc (pangamin, Marmite)

kaviár, ikry

sleď, pstruh, makrela

homár, rak

malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich)

kvasnice, droždie

Vhodné je tiež obmedziť alebo úplne vyradiť alkoholické nápoje. Tie síce puríny obsahovať nemusia, ale rizikovým faktorom zvýšenej hladiny kyseliny močovej. Navyše niektoré alkoholické nápoje sú aj relatívne bohatým zdrojom purínov, napríklad pivo plzenského typu obsahuje 13 mg purínov na 100 ml, teda 65 mg purínov vo veľkom pive s objemom 500 ml.

Nízkopurínová diéta: zásady a vhodné potraviny

Podľa Mayo clinic je nízkopurínová diéta vhodná v nasledujúcich situáciách:

  • vysoká hladina kyseliny močovej v organizme,
  • zistená dna,
  • diagnostikované obličkové kamene.

Nízkopurínová diéta vychádza z potravín s nízkym podielom purínov (pozri tabuľku vyššie) a nemala by prekročiť príjem 400 mg purínov denne. Súčasne je tiež odporúčaný dostatočný pitný režim, ktorý poskytuje aspoň 30 ml tekutín na 1 kg hmotnosti. Častým problémom býva nedostatočný príjem bielkovín, pretože mäso, výrobky z neho, ani ryby a morské plody nie sú pri nízkopurínovej diéte vhodné. Bielkoviny je preto možné čerpať napríklad z nasledujúcich zdrojov:

  • vajcia, vaječné bielky,
  • mlieko, mliečne výrobky vrátane tvarohov, syrov a jogurtov,
  • orechy,
  • obilniny.

V menšej miere je možné zaradiť aj strukoviny. S doplnením vysoko kvalitných bielkovín v strave môže pomôcť aj kvalitný proteínový nápoj založený na mliečnych bielkovinách.

  • Je vhodné užívať srvátkový proteínový koncentrát pri diagnostikovanej dne? Zodpovedali sme v našej Aktin poradni.

Čo si z toho odniesť?

Puríny sú zlúčeniny dusíka, ktoré sa prirodzene vyskytujú v strave. Ich nadmerný príjem je spojený so zvýšeným rizikom rozvoja dny, ktorá sa prejavuje akútnymi záchvatmi bolesti v kĺboch a šľachách.

Medzi najbohatšie zdroje purínov v strave patrí mäso, divina, rybie mäso a vnútornosti. Menší podiel purínov nájdeme v strukovinách, celozrnných obilninách a vo vybraných druhoch zeleniny, naopak minimálny obsah purínov možno nájsť v ovocí, väčšine druhov zeleniny a orechov alebo mliečnych výrobkoch. Nízkopurínová strava je vhodná pri zistenej zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme alebo pri diagnostikovanej dne. V takýchto prípadoch je vhodné obmedziť príjem purínov v strave a preferovať potraviny, ktoré majú purínov menšie množstvo.

Vegetariánství očima masožravce. Poznejte pro a proti bezmasé stravy
Vegetariánství očima masožravce. Poznejte pro a proti bezmasé stravy
Pohled na historii i současný trend bezmasé stravy z druhého břehu očima, které nepřehlíží fakta.
Umelé mäso: Sci-fi alebo nutnosť na prežitie ľudstva?
Umelé mäso: Sci-fi alebo nutnosť na prežitie ľudstva?
S novými výrobnými postupmi prichádzajú na trh stále nové typy potravín, táto však nemá doteraz obdobu – reč je o „umelom“ mäse. Je tento spôsob výroby bezpečný, udržateľný a má nejaké riziká? Čo si o ňom myslia vedci? Všetko sa dozviete v novom článku.
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Všichni víme, že se salámem, párkem a paštikou bychom měli šetřit. Jak je na tom ale dušené hovězí, drůbež nebo ryba? Vědci na to mají odpověď.
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.