Cítiš sa po jedle unavene? Vieme prečo! Čím to je a ako tomu predchádzať?

Komentáre
Cítiš sa po jedle unavene? Vieme prečo! Čím to je a ako tomu predchádzať?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Hovorí sa, že najproduktívnejšia časť dňa je počas dopoludňajších hodín. Pravdepodobne je to tak preto, že popoludní po výdatnom obede myšlienky smerujú skôr k odpočinku než k produktívnej práci. Ak to tak máš tiež, buď pokojný, je to celkom normálne. Samozrejme, každý je na únavu po jedle citlivý inak, no z času na čas to zastihne každého. Dá sa s tým niečo robiť?

Ako predchádzať únave po jedle?

1. Daj si pozor na veľkosť porcií

Už v roku 1997 bola publikovaná vedecká štúdia, ktorá sa zaoberala únavou po konzumácii pevného jedla. Vedci v tom čase potvrdili záver, ktorý všetci poznáme z bežného života – ľudia po konzumácii jedla boli viac unavení ako tí, ktorí nejedli a pili iba vodu.

Taktiež sa zistilo, že s veľkosťou porcie únava rastie, a tak ak máš v pláne si na obed dopriať trojchodové menu aj s domácim dezertom, šéfovi o tom radšej nehovor – popoludní toho totiž už veľa neurobíš. Ak ťa ale počas popoludnia čaká ešte veľa práce, veľkému obedu sa radšej vyhni. Daj si namiesto neho radšej obed menší a priprav si menšie desiaty, ktorými doženieš potrebné množstvo živín počas dňa.

  • Chýba ti inšpirácia na chutné a vyvážené obedy? Preskúmaj našu knižnicu receptov!

obrázok z istockphoto.com

2. Sladké dezerty sú pozvánka na popoludňajší šlofík

Určite už sa ti niekedy stalo, že po cukrom presladených raňajkách si si to namieril/a rovno späť do postele. Má to svoj dôvod. Nemusí to byť nutne zlá skúsenosť, ale počas pracovných dní je celkom nepraktická. Prečo cukor a ďalšie jednoduché sacharidy unavujú? Vedci ponúkajú hneď dve možné hypotézy:

  1. Konzumácia jednoduchých sacharidov (cukrov) znižuje v tele tvorbu orexínu, čo je neuropeptid zodpovedný za bdelosť a pocit energie. Menej orexínu, menej energie.

  2. Jednoduché sacharidy urobia z hladiny krvného cukru v krvi jazdu na horskej dráhe. Zároveň to vrátane následnej hypoglykémie niektorí odborníci považujú za dôvod zvýšenej únavy a ospalosti po konzumácii sladkostí.

Nech je to, ako chce, objemné jedlá spolu s vyšším množstvom cukru tak trochu zvyšujú šance, že po ich dojedení budeš škúliť po tej pohodlnej pohovke, ktorú máš hneď vedľa pracovného stola. Pokiaľ nechceš vystavovať svoju pevnú vôľu týmto zákerným skúškam, drž cukor radšej na uzde. Vyskúšať môžeš aj nízkosacharidový variant obeda, pri ktorom sa v porovnaní s vysokosacharidovým variantom obeda ukazuje, že pri ňom únava až tak nehrozí.

3. Nezabudni na bielkoviny! Pomôžu ti udržať mozog vo forme

Bielkoviny sa v tráviacom trakte štiepia až na samotné aminokyseliny. A práve tie hrajú v tvoj prospech – aspoň pokiaľ ide o zamedzenie únavy po jedle. Vo výskume dr. Burdakova bolo totiž zistené, že aminokyseliny, na rozdiel od cukru, podporujú produkciu orexínu (niekedy známy aj ako hypokretín), čím pomáhajú zabrániť únave a ospalosti, ktorá obdobie po jedle často sprevádza. Orexín totiž podporuje bdelosť a status energie.

Navyše sa ukázalo, že aminokyseliny z bielkovín môžu do istej miery negovať efekt cukrov, ktoré inak produkciu orexínu po jedle znižujú. Snaž sa preto vyhnúť jedlám, ktoré by boli založené výhradne na sacharidoch či tukoch. Prídavok aspoň malého množstva bielkovín ťa nielen zasýti, ale aj zamedzí únave.

Tieto 3 jednoduché tipy môžeš zaviesť do svojho bežného denného režimu a pomôcť tým predchádzať únave po jedle:

  1. Keď si večer budeš robiť cestoviny s paradajkovou omáčkou, nezabudni na zdroj bielkovín. Do omáčky môžeš pridať nakrájané kúsky kuracieho mäsa alebo tofu, prípadne cestoviny zasypte syrom.

  2. Rannú „ovsenú“ doplň o grécky jogurt, Skyr alebo proteín. Samotná ovsená kaša s ovocím totiž obsahuje iba málo bielkovín.

  3. Chceš si urobiť pekné ráno s palacinkami? Pridaj do cesta odmerku proteínu, prípadne palacinky naplň tvarohom.

obrázok z istockphoto.com

4. Pozor na dvojicu uspávačov: tryptofán a melatonín

Niektoré potraviny sú špeciálne bohaté na tryptofán, čo je jedna z esenciálnych aminokyselín. Z tryptofánu sa v tele tvorí serotonín, ktorý môže byť dôvodom, prečo tak nejako nemáš chuť nič robiť a len v pokoji relaxuješ.

Zo serotonínu sa následne môže tvoriť melatonín, známy aj ako spánkový hormón. Jeho funkciu v ľudskom tele podľa názvu určite hravo odhadneš. Existujú dokonca potraviny, ktoré priamo obsahujú čistý melatonín, medzi najbohatšie zdroje patria pistácie, alebo vybrané druhy strukovín:

Potravina Obsah melatonínu (na 100 g)
Pistácie (v sušine) 23,3 mg
Rýdzik pravý (v sušine) 1,3 mg
Šošovica (v sušine) 109 μg
Fazuľa (v sušine) 53 μg
Čerešne 1,4 μg

Najbohatšie zdroje tryptofánu sú (na základe dát USDA) tieto potraviny:

Potravina Obsah tryptofánu (na 100 g)
Spirulina 930 mg
Syr čedar 550 mg
Parmezán 480 mg
Bravčové mäso 380 mg
Morčacie mäso 290 mg
Celé vajcia 150 mg

Keď vezmeš do úvahy, že bežne doplnky stravy obsahujúce tryptofán na podporu spánku obsahujú približne 200 mg tryptofánu, rozhodne to nie sú malé čísla.

5. Nezabudni ani na pravidelný pitný režim

Piť dostatok vody sa skrátka oplatí. Dostatočná hydratácia podporuje bdelosť, a tak ak si počas dopoludnia vypil/a sotva pohár vody, tak po návrate z obeda to s produktivitou nebude žiadna hitparáda.

Daj si pozor aj na dostatok minerálnych látok v strave, pretože aj tie podporujú bdelosť a sústredenosť počas dňa. Pomôcť ti s tým môžu minerálne vody alebo celkovo vyvážená a nutrične hodnotná strava založená na ovocí, zelenine, celozrnných obilninách a ďalších skutočných potravinách.

Čo si z toho odniesť?

Cítiš po jedle únavu? Zostaň pokojný, je to úplne normálne. Najlepšie urobíš, keď s tým budeš dopredu počítať a ťažkú prácu na premýšľanie urobíš počas dopoludnia, kým ti mozog šliape na plné obrátky. Prečo si po jedle niekedy unavený viac a niekedy menej? Faktorov vstupujúcich do hry je totiž celá hromada. Záleží na veľkosti porcie, na zastúpení a pomere základných makroživín, na tvojom pitnom režime a dokonca aj na niektorých špecifických látkach, ktoré majú relaxačné účinky. Je však tiež možné, že si sa len dobre nevyspal/a.

Daj si pozor na pravidelný pitný režim, vyhni sa veľkým porciám jedla a snaž sa obmedzovať cukor a ďalšie jednoduché sacharidy, ktoré sa s únavou po jedle spájajú najčastejšie.

Koľko bielkovín denne a koľko ich skutočne využijeme?
Koľko bielkovín denne a koľko ich skutočne využijeme?
Čím viac, tým lepšie, alebo maximálne 30 gramov v jednom jedle? Dnes sa konečne dozvieme pravdu!
10 jednoduchých rád, ako prekonať nezvládnuteľnú chuť na sladké
10 jednoduchých rád, ako prekonať nezvládnuteľnú chuť na sladké
Časté a nezvládateľné chute na sladké trápia nejedného z nás. Táto „nepríjemnosť“ je častejšia, než by ste si mysleli. Ak trápi aj vás, zistite, ako s nimi účinne bojovať a poraziť ich. Stačí pár jednoduchých rád.
Sú minerálky zdravé?
Sú minerálky zdravé?
Sú minerálne vody vhodné pre naše zdravie, alebo by sme sa im mali naopak radšej vyhýbať a preferovať klasickú kohútikovú alebo filtrovanú vodu?
Máte už dosť vody z vodovodu? Máme pre vás 8 tipov, ako si spestriť pitný režim
Máte už dosť vody z vodovodu? Máme pre vás 8 tipov, ako si spestriť pitný režim
Vypiť dostatok tekutín počas dňa môže byť pre mnohých ľudí poriadny oriešok. Prinášame vám 8 osvedčených tipov, ako si pitný režim spestriť a uľahčiť.
10 potravín plných cukru, kvôli ktorým nechudneš
10 potravín plných cukru, kvôli ktorým nechudneš
Príliš veľa cukru v našom jedálničku nie je pre naše zdravie vôbec dobré. To prinajmenšom tušíme alebo dobre vieme. Veľká kopa potravín a nápojov ale obsahuje skrytý cukor. Viete, na ktoré si dať pozor?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!