Aktin Protein Bar – 60 g

Po vlastnej tyčinke sme túžili už dlho, možno aj preto, koľko sme ich v tíme už ochutnali a pravidelne konzumujeme. Tento rok sme si dali za cieľ vytvoriť tú najlepšiu na trhu, či sa nám to podarilo, necháme posúdiť teba. Môže sa pochváliť 100 % prírodným zložením, obsahom vysoko kvalitných bielkovín a absenciou umelých látok, konzervantov, farbív, aróm, či umelých sladidiel. Tyčinky sú vyrábané v malých šaržách z fresh surovín, takže je vždy zaručená ich čerstvosť.

Aktin Protein Bar – najlepšia proteínová tyčinka na trhu? Podľa nás áno!

Rovnako ako u akéhokoľvek produktu, ktorý vyrábame, vždy si na začiatku položíme otázku, ako ho za dostupnú cenu urobiť nekompromisne najlepším. Dáme dokopy dáta, vedomosti a skúsenosti, z nich vyjdú všetky ingrediencie, s ktorými chceme pri vývoji pracovať, nájdeme ich v najvyššej akosti, začneme všetko testovať a akonáhle všetko vieme, začíname vylaďovať k dokonalosti všetko cez chuť, textúru, mouthfeel aj subjektívne pocity až po samotnú funkčnosť. Celý tento proces nám zaberie častokrát aj niekoľko rokov.

Po vlastnej tyčinke sme túžili už dlho, možno aj preto, koľko sme ich v tíme už ochutnali a pravidelne konzumujeme. Tento rok sme si dali za cieľ vytvoriť tú najlepšiu na trhu, či sa nám to podarilo, necháme posúdiť teba. Za dobu, čo Aktin robíme, sme vyskúšali stovky príchutí a variantov všemožných proteínových tyčiniek. Všetky skúsenosti sme starostlivo nahromadili a využili ich práve pri výrobe vlastnej nízkosacharidovej proteínovej tyčinke, ktorá je podľa nás tou najlepšou možnou, akú je momentálne možné so schválenými a bezpečnými čisto prírodnými ingredienciami vyprodukovať.

Rovnováha medzi chuťou a zložením

Potom, ako sme k našej spokojnosti doladili zloženie, vrhli sme sa na chuť, ktorá nám zabrala množstvo času. Podarilo sa nám podľa nás vytvoriť optimálny pomer medzi skvelou chuťou a nutrične bohatými ingredienciami. 

Aktin Protein Bar v bodoch:

  • proteínová tyčinka so 100 % prírodným zložením
  • 1 tyčinka obsahuje 50 % denného príjmu vlákniny s prebiotickým účinkom pre podporu správnej funkcie trávenia
  • pri dodržaní správneho dávkovania nemá nadúvací efekt
  • obsahuje 28 % vysoko kvalitných izolovaných bielkovín z mlieka najvyššej biologickej hodnoty
  • iba 2 g jednoduchých sacharidov
  • má menej ako 200 kcal energie (biela čokoláda/mandle 203 kcal, nugát/lieskové orechy 198 kcal)
  • 2 výborné príchute doladené výhradne prírodnými ingredienciami
  • zdroj vysoko kvalitných tukov z orechov a extra panenského kokosového oleja 

Prečo sme použili práve tieto ingrediencie?

Kvalitných bielkovín v tyčinke sme docielili použitím srvátkového a mliečneho izolátu (WPI, MPI)

Proteínová tyčinka musí obsahovať kvalitné bielkoviny, bez toho to nejde. V našej proteínovej tyčinke nájdeš iba kvalitné mliečne bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Žiadne navyšovanie bielkovín sójou alebo zle vstrebateľným kolagénom či kazeinátom robiť nebudeme.

V orechovej tyčinke musia byť orechy, inak ju nemôžeme s čistým svedomím nazývať orechová

Presne 20 % hmotnosti tyčinky tvoria lieskové orechy alebo mandle. Orechy sú skvelým zdrojom zdraviu prospešných tukov a dôležitých mikroživín. Lieskové orechy rovnako ako mandle sú dobrým zdrojom dôležitého antioxidantu vitamínu E alebo mangánu, ktorý sa podieľa na správnej funkcii energetického metabolizmu.

Ani na vlákninu sme nezabudli a vsadili opäť na prírodné zdroje

V tyčinke je ukrytých poctivých 14 gramov vlákniny z kukurice a čakanky známej skôr pod menom inulín. Vláknina je dôležitá pre zdravú funkciu čriev, podporuje priaznivé zloženie nášho mikrobiomu a podieľa sa tak na našom celkovom zdraví. Navyše zväčšuje pocit sýtosti z jedla a pomáha správne kontrolovať hladinu krvného cukru [1, 2]. Jej príjem je však v populácii až trestuhodne malý, preto sme sa rozhodli pre vyššie množstvo vlákniny v tyčinke bez nadýmavého účinku pri dodržaní dávkovania.

Tyčinku sme osladili erytritolom, ktorý prirodzene nájdeme v ovocí aj zelenine

Chceli sme priniesť tyčinku bez umelých sladidiel, ale stále s príjemne sladkou chuťou. Toho sme docielili použitím polyalkoholu erytritolu. Erytritol je látka podobná sacharidom, ktorá sa celkom prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch ovocia. Jej výhodou je fakt, že obsahuje znateľne menej energie (0,2 kcal/g) než bežný cukor alebo med a má úplne zanedbateľný vplyv na hladinu krvného cukru [3]. Sladivosť erytritolu je zhruba 70 % v porovnaní s bežným cukrom [4]. Nemusíme sa tak báť, že sa nám tyčinka bude zdať presladená. Výsledkom je naopak prirodzená sladká chuť za minimum kalórií.

Čokoládovú chuť obstarávajú kakaové bôby, kakaové maslo alebo čokoládová poleva

Tyčinka s príchuťou nugát/lieskový oriešok sa môže pochváliť zastúpením kakaových bôbov, ktoré sú zaujímavým zdrojom antioxidantov a navyše môžu mať pozitívny vplyv aj na našu náladu [5]. Čokoládu miluje snáď každý človek, aj preto majú naše tyčinky poctivú čokoládovú polevu so slušnou dávkou kakaového masla, tyčinka s príchuťou biela čokoláda/mandle dokonca obsahuje aj prémiové mandľové maslo! Zďaleka nie každá tyčinka takéto ingrediencie obsahuje, pretože sú pomerne drahé, my sme však použili len suroviny spĺňajúce naše najprísnejšie kritériá a ich cena pre nás nehrala rolu.

Extra panenský za studena lisovaný kokosový olej 

S použitím vhodných tukov v proteínových tyčinkách je to vždy ošemetné. Nie všetky tuky totiž vydržia technologické postupy výroby tyčiniek, aby sa nezničili a nedochádzalo k tvorbe škodlivých látok. Preto sme zvolili za studena lisovaný extra panenský kokosový olej, ktorý vďaka svojmu zloženiu mastných kyselín vydrží proces výroby bez straty kvality, zároveň je zdrojom antioxidantov a ďalších prospešných látok [6].

Vanilka a ďalšie prírodné arómy

Naša tyčinka sa môže pýšiť obsahom pravej vanilky, ktorá celkovo podčiarkuje dokonalé chuťové spojenie vybraných ingrediencií. Pre atraktívnu vôňu boli použité prírodné arómy, ktoré sú získavané z pôvodných prírodných surovín, nie syntetizované umelo.

Správne dávkovanie je podmienkou účinnosti produktu

Všeobecné pravidlo

Všeobecne akceptované pravidlo je, aby ste dlhodobo neprijímali viac ako 50 % bielkovín v strave prostredníctvom proteínových výrobkov. Hoci sa jedná o zdroj bielkovín najvyššej kvality, pre celkové zdravie je potrebné konzumovať pestrú pevnú stravu, kde rovnako ako v prípade doplnkov stravy by si mal/a dbať na jej kvalitu a pôvod.

Keď chceš nabrať svalovú hmotu

Tvoj celkový denný príjem bielkovín zo všetkých zdrojov by mal byť v rozmedzí 1,4 - 2,0 g na kg celkovej aktuálnej TH (telesnej hmotnosti) rozprestrený počas dňa, ideálne v 4-5 porciách v množstve 20-40 gramov na dávku [7 ].

Spaľovať tuk

Telo je potrebné dostať do energetického deficitu obmedzením príjmu z tukov aj sacharidov a naopak trochu pridať na bielkovinách, aby si neprichádzal/a o svalovú hmotu. Pre aktívnejších jedincov a športovcov by denný príjem bielkovín mal byť v rozmedzí 1,6 - 2,4 g na kg TH [8]. Už štíhli športovci usilujúci o redukciu posledných tukových zásob s cieľom udržať maximálne množstvo svalovej hmoty si môžu dovoliť až 2,3 - 3,1 g/kg beztukovej telesnej hmotnosti [9].

Maximalizovať regeneráciu a silu

Bielkoviny pomáhajú opravovať svalové tkanivo, ktoré sa vplyvom fyzickej aktivity, najmä silového tréningu, poškodzuje. Pri vyrovnanej energetickej bilancii je dôležité dodržiavať denný príjem bielkovín v rozmedzí 1,6 - 2,2 g na kg aktuálnej TH [10].

Well-Being

Bežný nešportujúci človek potrebuje 0,8 - 1g bielkovín na kg TH [11]. Novšie výskumy ukazujú, že pre bežnú populáciu môže byť prospešný o niečo vyšší príjem bielkovín, a to až 1,2 g na kg TH [12]. Z rozmedzí príjmu bielkovín 1,2 - 1,5 g na kg TH môžu ťažiť najmä starší ľudia (50+), aby čo najviac spomalili prirodzenú stratu svalovej hmoty súvisiacu so zvyšujúcim sa vekom [13]. V každom prípade je dôležité dbať na vhodnosť aminokyselinového spektra bielkovín pre ľudský organizmus a BH - biologickú hodnotu určujúcu využiteľnosť bielkovín pre človeka. Odporúčame zároveň dbať na celkovú kvalitu tebou konzumovanej pevnej stravy.

* Niektoré uvedené pozitívne účinky vyplývajú z nižšie citovaných zdrojov. Doteraz tieto účinky neboli uznané EFSA (European Food Safety Authority) a nejedná sa tak o oficiálne zdravotné tvrdenia. Produkt Aktin Protein Bar v žiadnom prípade nenahrádza lieky určené pre kontrolu telesnej hmotnosti, diabetes a iné zdravotné odchýlky zmienené v texte.

Referencie:

1) Guess, N.D., Dornhorst, A., Oliver, N. & Frost, G.S. (2016) A Randomised Crossover Trial: The Effect of Inulin on Glucose Homeostasis in Subtypes of Prediabetes. Annals of Nutrition & Metabolism. [Online] 68 (1), 26–34. Available from: doi:10.1159/000441626.

2) Zhang, Q., Yu, H., Xiao, X., Hu, L., et al. (2018) Inulin-type fructan improves diabetic phenotype and gut microbiota profiles in rats. PeerJ. [Online] 6. Available from: doi:10.7717/peerj.4446 [Accessed: 24 July 2019].

3) Livesey, G. (2003) Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutrition Research Reviews. [Online] 16 (2), 163–191. Available from: doi:10.1079/NRR200371.

4) Regnat, K., Mach, R.L. & Mach-Aigner, A.R. (2018) Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Applied Microbiology and Biotechnology. [Online] 102 (2), 587–595. Available from: doi:10.1007/s00253-017-8654-1 [Accessed: 24 July 2019].

5) Sokolov, A.N., Pavlova, M.A., Klosterhalfen, S. & Enck, P. (2013) Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. [Online] 37 (10 Pt 2), 2445–2453. Available from: doi:10.1016/j.neubiorev.2013.06.013.

6) Wallace, T.C. (2019) Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. Journal of the American College of Nutrition. [Online] 38 (2), 97–107. Available from: doi:10.1080/07315724.2018.1497562.

7) Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I., Cribb, P.J., et al. (2017) International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. [Online] 14, 20. Available from: doi:10.1186/s12970-017-0177-8 [Accessed: 25 July 2017].

8) Witard, O.C., Garthe, I. & Phillips, S.M. (2019) Dietary Protein for Training Adaptation and Body Composition Manipulation in Track and Field Athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. [Online] 29 (2), 165–174. Available from: doi:10.1123/ijsnem.2018-0267 [Accessed: 4 June 2019].

9) Helms, E.R., Zinn, C., Rowlands, D.S. & Brown, S.R. (2014) A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. [Online] 24 (2), 127–138. Available from: doi:10.1123/ijsnem.2013-0054.

10) Morton, R.W., Murphy, K.T., McKellar, S.R., Schoenfeld, B.J., et al. (2018) A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. British Journal of Sports Medicine. [Online] 52 (6), 376–384. Available from:

11) EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2012) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein: Dietary Reference Values for protein. EFSA Journal. [Online] 10 (2), 2557. Available from: doi:10.2903/j.efsa.2012.2557 [Accessed: 24 May 2019].

12) Humayun, M.A., Elango, R., Ball, R.O. & Pencharz, P.B. (2007) Reevaluation of the protein requirement in young men with the indicator amino acid oxidation technique. The American Journal of Clinical Nutrition. [Online] 86 (4), 995–1002. Available from: doi:10.1093/ajcn/86.4.995.

13)Morley, J.E., Argiles, J.M., Evans, W.J., Bhasin, S., et al. (2010) Nutritional Recommendations for the Management of Sarcopenia. Journal of the American Medical Directors Association. [Online] 11 (6), 391–396. Available from: doi:10.1016/j.jamda.2010.04.014 [Accessed: 24 May 2019].

Balenie: 60 g
100 g 60 g 100 g 60 g
nugát / lieskový oriešok biela čokoláda / mandle
Energetická hodnota 1386 kJ / 330 kcal 832 kJ / 198 kcal 1422 kJ / 338 kcal 853 kJ / 203 kcal
tuky 14,5 g 8,7 g 15 g 9 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 3 g 1,8 g 3,3 g 2 g
sacharidy 12,3 g 7,4 g 13,3 g 8 g
- z toho cukry 3,6 g 2,2 g 3,8 g 2,3 g
vláknina 23,3 g 14 g 23,3 g 14 g
bielkoviny 28,3 g 17 g 28,3 g 17 g
soľ 0,2 g 0,14 g 0,2 g 0,14 g

100 g 60 g 100 g 60 g
čučoriedka / čierne ríbezle škoricová rolka
Energetická hodnota 1360 kJ / 327 kcal 816 kJ / 196 kcal 1368 kJ / 327 kcal 820 kJ / 196 kcal
tuky 14,8 g 8,9 g 14,3 g 8,6 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,4 g 2,6 g 2,2 g 1,3 g
sacharidy 22,5 g 13,5 g 14,7 g 8,8 g
- z toho cukry 4,9 g 2,9 g 2,1 g 1,3 g
vláknina 20,5 g 12,3 g 23 g 13,8 g
bielkoviny 29,2 g 17,5 g 28,9 g 17,3 g
soľ 0,3 g 0,1 g 0,2 g 0,2 g

100 g 60 g
kokos
Energetická hodnota 1364 kJ / 326 kcal 816 kJ / 195 kcal
tuky 10,6 g 6,4 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 6,3 g 3,8 g
sacharidy 19,2 g 11,5 g
- z toho cukry 2,3 g 1,4 g
vláknina 21,1 g 12,7 g
bielkoviny 29,3 g 17,6 g
soľ 0,1 g 0,1 g

ingrediencie:

Príchuť nugát / lieskový oriešok: srvátkový proteínový izolát (mlieko), mliečny proteínový izolát, lieskové orechy 20%, prebiotická vláknina z kukurice, prebiotická vláknina z čakanky, kakaové bôby, erytritol, čokoládová poleva (kakaová hmota 56%, erytritol, kakaové maslo 34 %, emulgátor (sójový lecitín), prírodná vanilka), extra panenský za studena lisovaný kokosový olej, kakaové maslo, kakao, glycerol, prírodná aróma, morská soľ.

Príchuť biela čokoláda / mandle: srvátkový proteínový izolát (mlieko), mliečny proteínový izolát, mandle 20%, prebiotická vláknina z kukurice, prebiotická vláknina z čakanky, erytritol, poleva z bielej čokolády (kakaové maslo 40%, erytritol, mliečny proteínový izolát, mandľové maslo), kokos, extra panenský za studena lisovaný kokosový olej, kakaové maslo, glycerol, vanilka, prírodná aróma.

Príchuť čučoriedka / čierne ríbezle: mliečny proteínový izolát, sušený vaječný bielok, prebiotická vláknina z kukurice, kešu orechy, prebiotická vláknina z čakanky, erytritol, kokos, lyofilizované čučoriedky (3,5%), lyofilizovaný čierne ríbezle (2%), glycerol, kakaové maslo, steviol-glykozidy.

Príchuť škoricová rolka: mliečny proteínový izolát, vláknina z kukurice, arašidy, vláknina z čakanky, eryhtritol, Pekan, sušený vaječný bielok, glycerol, kakaové maslo, sušené mlieko plnotučné, škorica.

Príchuť kokos: m ločne proteínový izolát, kukuričná vláknina, proteínové crispies (mliečny proteínový izolát, ryžová múka), kokos, vláknina z čakanky, vaječné bielky, erytritol, glycerol, sušené kokosové mlieko, kakaové maslo.

Upozornenie pre alergikov: Alergény sú zvýraznené hrubým písmom v zložení produktu.

odporúčania výrobcu

1-2 tyčinky denne pre doplnenie prebiotickej vlákniny, plnohodnotných bielkovín a kvalitných tukov.

  • Rýchla desiata kedykoľvek počas dňa
  • Súčasť predtréningového jedla
  • Môžeme ju zaradiť aj do jedla po tréningu

Pri konzumácii 2 tyčiniek denne naplníš takmer celý odporúčaný denný príjem vlákniny 30 g.

Tyčinka môže pomôcť aj s vhodným príjmom bielkovín vzhľadom k tvojim cieľom.


Upozornenie

  • Potravina sa sladidlami.
  • Uchovávajte mimo dosahu detí.
  • Skladujte v suchu a chlade.
  • Upozornenie pre alergikov: Alergény sú zvýraznené hrubým písmom v zložení produktu.

Súvisiace produkty

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

Ostatní tiež nakúpili

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________

  • _______

    __________ __________ __________ __________ __________