Ako si správne vybrať a skladovať vajcia

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 18. 3. 2021
Uložiť článok
Ako si správne vybrať a skladovať vajcia

Vajcia môžeme bez pochýb zaradiť medzi najzdravšie potraviny vôbec. Sú zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov (D, B6, B12), minerálnych látok (zinok, železo) a cenných antioxidantov (luteín, zeaxantín). Navyše sú vajcia ľahko dostupné a lacné: právom by sme ich teda mohli nazvať superpotravinou.

Ako si vybrať vajcia v obchode a ako ich správne uchovávať? Dozviete sa v dnešnom článku.

Aké info hľadať na obale?

Vajcia sa triedia podľa akosti do tried A a B, pričom pre maloobchodný predaj sú určené len čerstvé vajcia triedy A. Trieda B je potom určená na priemyselné spracovanie.

Minimálna trvanlivosť

Vajíčka v obchode majú trvanlivosť 28 dní. 7 dní pred vypršaním tejto doby ale musia byť stiahnuté z predaja, aby ste mali dosť času ich zužitkovať. Pred predajom sa vajcia neumývajú ani nečistia, aby sa nepoškodila škrupina. Tá musí byť čistá a neporušená: zvyšky peria alebo iných rozbitých vajec nie sú žiaduce. Vajcia nie sú dokonale čisté? Potom to svedčí o nedôkladnom triedení.

Veľkosť

Vajcia triedy A sa triedia do skupín podľa veľkosti, podobne ako oblečenie (S – XL):

  1. XL (veľmi veľké): hmotnosť 73 g a viac

  2. L (veľké): hmotnosť aspoň 63 g a menej ako 73 g

  3. M (stredné): hmotnosť aspoň 53 g a menej ako 63 g

  4. S (malé): hmotnosť pod 53 g

obrázok z shutterstock.com

Obohatené vajcia

Na trhu existujú vajcia, ktoré majú vďaka upravenému krmivu vyššiu nutričnú hodnotu v porovnaní s vajcami bežnými. Vyšší obsah omega-3 MK (konkrétne DHA, až 200 mg na jedno vajce) dosiahneme pridaním mikrorias do krmiva. Vyšší obsah omega-3 MK tiež môžu vykazovať vajcia z BIO chovov a to vďaka voľnému výbehu, v ktorom sliepky prijímajú viac trávy. Podobne sa dajú kúpiť vajcia s vyšším obsahom jódu, selénu (napr. IQ vajcia) alebo vitamínu D (Dr. Vajce).

Kód na škrupine

Na jednotlivých vajciach musí byť uvedený kód určujúci rozlišovacie číslo výrobcu, ktoré sa skladá z:

  1. Metódy chovu – tá sa označuje číslom 0 – 3. Nula označuje vajcia z ekologického poľnohospodárstva, jednotka nosnice vo voľnom výbehu, dvojka nosnice v halách na podstielke a trojka klietkový chov.

  2. Potom nasleduje krajina pôvodu vajec. Slovensko má skratku SK, Česko CZ, Nemecko DE, Poľsko PL a pod.

  3. Na konci kódu potom nájdeme identifikačné číslo chovateľa.

Z obalu vajec nespoznáte, z ktorej z krajín EÚ pochádzajú, spoznáte iba, v ktorej krajine boli balené a triedené. Samotný pôvod vajec a krajiny balenia/triedenia sa teda môžu líšiť. Chcete slovenské vajcia? Potom hľadajte označenie SK priamo na vajciach.

Ako nakupovať?

Čo by vás malo zaujímať ďalej? Určite skontrolujte čerstvosť a škrupinu. Nahliadnite do krabičky, v ktorej sú vajcia uložené. Prezrite škrupiny, či sú bez prasklín. Čerstvosť vajíčok posúdite jednoducho. Pripravte si misku s vodou a do nej vložte vajcia. Naozaj čerstvé vajcia klesnú ku dnu. V starších vajciach sa vytvorí vzduchová bublina, kvôli ktorej sa vajcia nakláňajú alebo plávajú.

Ďalšie atribúty kvality posúdite až pri príprave vajec. Vnútri škrupiny by mal byť pevný a čistý žĺtok a bielok gélovej konzistencie. Máte za to, že čím zafarbenejší žĺtok, tým kvalitnejšie vajcia? Nie je to tak úplne pravda: zafarbenie len vypovedá o tom, ako boli sliepky kŕmené. Konkrétne za to môžu pigmenty: tmavšia farba je spôsobená prítomnosťou kukurice alebo lucerny v krmive.

obrázok z gettyimages.com

Ako vajcia skladovať?

Po návrate z nákupu ich ihneď vybaľte a uložte do chladničky. Kartónový obal často obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Radšej ich dajte do špeciálnych boxov, ktoré kúpite v domácich potrebách. Nijako ich neumývajte ani neutierajte, pretože sa tým poruší ochranný film. Uložte ich do najchladnejšieho miesta v chladničke. Spravidla to býva polička nad spodnými zásuvkami. Tvarované miesta vo dverách chladničky prekvapivo nie sú ideálnym miestom na uchovávanie, pretože tu veľmi kolíše teplota.

Čo si z toho odniesť?

To, že vajíčka majú pre naše zdravie mnoho benefitov, ste iste dobre vedeli už pred prečítaním článku. Dúfame ale, že teraz viete aj to, podľa akých kritérií si ich vybrať a ako ich správne skladovať.

Keby vám azda chýbala inšpirácia a praženica vás už nudí, hoďte očko na naše Aktin recepty. Sme si istí, že si vyberie nejeden gurmán.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________