- Cesnakový dych je spôsobený zlúčeninami síry, ktoré sa v cesnaku prirodzene vyskytujú.
- Niektoré z týchto látok pretrvávajú v dychu až 24 hodín.
- Existujú potraviny, ktoré preukázateľne znižujú intenzitu cesnakového dychu až niekoľkonásobne.
Poznáte ten pocit, keď si počas večere užívate poctivú cesnačku a pri poslednom súste si uvedomíte, že vás ešte večer čaká spoločenská akcia? Potom je tento článok presne pre vás. Existujú totiž vedecky overené postupy, ktoré dokážu cesnakový dych zmierniť na znesiteľnú úroveň. Aké to sú a aký veľký efekt možno od nich očakávať?
Prečo práve cesnak?
Cesnak prirodzene obsahuje zlúčeniny síry, ktoré sa premieňajú na prchavé zložky s charakteristickým zápachom. Váš dych potom obohacujú tieto zlúčeniny rôznymi cestami:
- Zvyšky cesnaku priľnuté v ústnej dutine – s nimi vám ľahko pomôže kefka a pár minút svedomitého čistenia.
- Cesnakový dych zo zažívacieho traktu – niekoľko desiatok minút od dojedenia vás bude prenasledovať cesnakový dych, ktorý je spôsobený primárne prítomnosťou cesnaku v žalúdku.
- Cesnakový dych z pľúc – zrada je však v prchavých látkach, ktoré sa dostávajú do krvi a následne až do pľúc, odkiaľ si to nasmerujú späť do vášho dychu. Štúdie ukazujú, že práve touto cestou je možné cesnakový dych detekovať až 24 hodín od zjedenia cesnaku.
Podobný efekt, hoci v podstatne menšej miere, má z rovnakého dôvodu aj cibuľa. Efekt je značný predovšetkým pri konzumácii potravín za čerstva, pri tepelnej úprave dochádza k čiastočnému rozkladu týchto látok spôsobujúcich charakteristický dych.
- Aké ďalšie potraviny môžu spôsobovať zápach z úst a ako to riešiť? Prečítajte si náš ďalší článok Nepríjemný zápach z úst: Akým potravinám sa vyhnúť a na aké naopak staviť?
A o aké látky vlastne ide?
Cesnak je charakteristický obsahom zlúčenín obsahujúcich síru. Konkrétne ide najskôr o tzv. aliín, ktorý tvorí až 2 % hmotnosti cesnaku. A je to práve aliín, kto spustí hotový biochemický koncert. Po narušení štruktúry cesnaku (pri trení, rozkrojení a i.) sa aliín dostane do kontaktu s enzýmom alinázou a vytvorí sa alicín. Ten ďalej spontánne kondenzuje a vytvára práve prchavé látky s charakteristickou vôňou, pre fajnšmekrov ide konkrétne o:
- allyl metyldisulfid a diallyl disulfid, ktorý sa ďalej redukuje na
- allyl merkaptán a nakoniec sa metyláciou premieňa až na
- allyl metylsulfi , ktorého rozklad je dosť pomalý, a preto nás cesnakový dych môže potrápiť skoro celý deň.
Všetky vyššie zmienené látky majú charakteristický zápach aj pri veľmi nízkej koncentrácii. Napríklad stačí 0,000000014% (1,4x10ˆ(-8) %) zastúpenie allyl metylsulfidu vo vzduchu (v dychu), aby mohol byť cítiť.
Ale nie je na mieste to vyššie spomínaným látkam mať za zlé. Väčšina štúdií, ktorá konštatuje pozitívne účinky konzumácie cesnaku na ľudské zdravie, totiž tieto benefity prisudzuje práve sírnym zlúčeninám, ktoré sa v cesnaku prirodzene vyskytujú.
- Zaujíma vás viac o zdravotných benefitoch, ktoré so sebou prináša konzumácia cesnaku? Prečítajte si náš ďalší článok o cesnaku.
Ako sa dá s cesnakovým dychom bojovať?
Cesnakový dych nemožno eliminovať úplne, štúdie ale ukazujú, že ho možno zmierniť viac ako o polovicu. A aké potraviny to vedia? Ako účinné sa v rôznych štúdiách osvedčujú čerstvé ovocie, čerstvá zelenina, mliečne výrobky alebo zelený čaj. Ako to tieto potraviny robia? Odborníci predpokladajú 2 možné mechanizmy boja proti cesnakovému dychu:
- enzymatická deodorizácia predpokladá, že po narušení štruktúry ovocia (napr. jablká) dochádza k reakcii medzi polyfenolmi a enzýmom polyfenol oxidázou, čo môže viesť až k vzniku fenoxidového iónu. Ten sa môže konjugovať so sírnymi zlúčeninami, čo vedie k strate zápachu. Tento mechanizmus funguje iba pri čerstvom ovocí, tepelná úprava vedie k strate enzymatickej aktivity.
- polyfenolová deodorizácia vychádza z hypotézy, že antioxidanty na báze polyfenolov dokážu s prchavými sírnymi zlúčeninami priamo reagovať a previesť ich na látky bez charakteristického zápachu.
Ak nahliadneme do publikácie amerických vedkýň Sheryl Barringer a Rity Mirondo z roku 2016, môžeme si odniesť nasledujúce závery:
- Konzumácia čerstvého šalátu, jablka alebo žuvanie listov čerstvej mäty dokáže zredukovať množstvo prchavých zlúčenín síry v dychu o viac ako 50 % v prvej hodine od zjedenia cesnaku.
- Pitie zeleného čaju sa zdá byť neúčinné vzhľadom na redukciu cesnakového dychu.
- Schopnosť redukovať cesnakový dych má aj tepelne upravený šalát či jablko.
Od Sheryl Barringer môžeme dohľadať ešte publikáciu z roku 2014, ktorá na podobnom princípe skúmala trochu iné potraviny. A záver?
- Žuvanie listov petržlenu alebo špenátu malo na zníženie hladiny prchavých sírnych zlúčenín značný vplyv, neprekonalo však žuvanie listov mäty.
- Čerstvé ovocie je lepšie ako tepelne upravené ovocie.
- Srvátkový proteínový nápoj si schovajte do posilňovne, s „cesnakovým detoxom“ vám nijako nepomôže.
Pomoc áno, ale nečakajte zázraky
Pri pohľade na grafy časového vývoja sírnych zlúčenín v dychu po konzumácii rôznych potravín je na prvý pohľad zrejmé, že vyššie spomínané potraviny s cesnakovým dychom preukázateľne pomáhajú. Zázraky ale nečakajte. Koncentrácia jednotlivých prchavých zlúčenín v dychu do 1 hodiny po požití cesnaku sa pohybuje rádovo od stoviek až tisícov ppb ( parts per billion ). Experimenty ale ukazujú, že tieto jednotlivé zložky možno cítiť aj pri koncentrácii 0,1 či 0,2 ppb. Nižšie uvedený graf pochádza zo štúdie Rity Mirondo a Sheryl Barringer z roku 2016:
Preto hoci niektoré potraviny majú deodorizačné účinky (žuvanie mäty znížilo podiel týchto látok v dychu o približne 80 %), stále sú koncentrácie v dychu rádovo nad hranicou hladiny, ktorú možno cítiť. Berte preto „deodorizačné potraviny“ skôr ako doplnkovú pomoc, cesnakového dychu vás úplne nezbaví.
Čo si z toho odniesť?
Cesnak obsahuje až 2% aliínu, sírnej zlúčeniny, z ktorej v organizme vznikajú prchavé sírne látky s charakteristickým zápachom, ktorý sa rôznymi cestami dostáva do vydychovaného vzduchu. Cesnakový dych je najvýraznejší prvých 60 minút po konzumácii cesnaku, v menšej miere vás však môže sprevádzať až 24 hodín.
U niektorých potravín sa preukázalo, že môžu znížiť koncentráciu týchto látok v dychu o viac ako 50 %. Deodorizačný efekt bol preukázaný pri konzumácii jabĺk, čerstvého šalátu, špenátu, petržlenu, najvýraznejší efekt bol pozorovaný pri žuvaní listov mäty.