Ako funguje bezzvyšková diéta?

overil/a RNDr. Tomáš Novotný a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáre
2
Ako funguje bezzvyšková diéta?
Obrázok od azerbaijan_stockers naFreepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Bezzvyšková diéta je tiež známa pod názvami: diéta s nízkym obsahom vlákniny alebo s nízkym obsahom rezíduí.
  • Ide o typ liečebnej výživy, ktorá je určená predovšetkým jedincom s chronickými a akútnymi zápalmi čriev, inými ochoreniami zažívacieho traktu alebo po operáciách.
  • Je však vhodná aj v prípade, ak má človek iné problémy z oblasti tráviaceho ústrojenstva a bola mu táto diéta odporučená lekárom.

Tento článok sa zaoberá bezzvyškovou diétou, často odporúčanou pacientom trpiacim ochorením čriev. Najprv predstavíme ju, potom jej funkciu, zoznam povolených aj zakázaných potravín a čo mať pri tejto reštrikcii na pamäti.

V čom spočíva?

Bezzvyšková diéta býva najčastejšie odporúčaná po operácii čriev, pred kolonoskopiou alebo pri črevnej nepriechodnosti. Navrhovaná býva ale aj v prípadoch niektorých druhov liečby. Kľúčovým faktorom je však odporúčanie lekárom či iným odborníkom.

Väčšina dospelých, ale aj detí a mladistvých, potrebuje na udržanie zdravého tráviaceho systému potraviny bohaté na vlákninu. Tá môže byť však problémom pre jedincov so špecifickými ťažkosťami a podmienkami, zahŕňajúce:

  • idiopatické črevné zápaly (IBD), vrátane Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy a divertikulitídy,
  • nádorové/onkologické ochorenia,
  • obštrukcia časti čreva,
  • pred alebo po charakteristických operáciách.

Ako to vlastne funguje…

Odporúčaná denná dávka vlákniny sa pohybuje v rozmedzí 25 až 38 gramov. Pokiaľ vám však bola nariadená diéta s nízkym obsahom vlákniny, mali by ste sa týmto číslam zďaleka vyhnúť. Pri jej dodržiavaní je totiž typické nekonzumovať viac ako 10 až 15 gramov vlákniny denne.

Je nutné zdôrazniť, že bezzvyšková diéta je liečebným postupom, napríklad pri príprave na operáciu či eliminácii chronických zápalov a pod. Určite by ste ale nemali sami od seba vyraďovať vlákninu z jedálnička, nech už by bol dôvod akýkoľvek. Vláknina je pre vaše zdravie totiž nenahraditeľná, hoci nepatrí medzi hlavné „makrá“. Medzi vlákninu patria nestráviteľné polysacharidy potravín rastlinného pôvodu a ďalšie príbuzné látky. V tele zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho traktu, výživu črevnej mikroflóry, tvorbu energetických substrátov pre črevné bunky či spomalenie vstrebávania živín a ďalších látok z čreva. Navyše môže pomáhať s reguláciou telesnej hmotnosti (sýtiaci efekt, zníženie glykemického indexu potravín, regulácia hladiny cholesterolu v krvi…).

Čo jesť?

Výrobky z bielej múky = ľahko stráviteľné sacharidy pre vás v tejto chvíli budú oveľa lepšou voľbou
  • biely chlieb, rožky, sušienky z bielej múky
  • biele cestoviny
  • biela ryža
  • pufovaná ryža alebo kukuričné vločky
  • varené zemiaky bez šupky
Ovocie = v prípade ovocia, vyberajte zrelé, bez šupky a semien. Zároveň surové, konzervované alebo varené odrody
  • marhule
  • banány
  • žlté melóny
  • medové melóny
  • nektárinky
  • papája
  • broskyne
  • slivky
  • vodné melóny
Zelenina = ideálnou možnosťou sú tiež varené alebo konzervované bez šupky a semien
  • artičokové srdcia
  • špargľa
  • cvikla
  • mrkvy
  • baklažány
  • zelená fazuľa
  • huby
  • tekvica
  • špenát
  • žlté cukety
Mlieko a mliečne výrobky = nízke množstvo mliečnych výrobkov (nízkotučných či polotučných) môže byť do bezzvyškovej stravy zahrnuté
  • mlieko
  • jogurt
  • tvaroh
  • syr ricotta
Mäso a ďalšie zdroje bielkovín = pokiaľ ide o mäso, vyberajte najemno mleté, chudé možnosti
  • hovädzie
  • jahňacie
  • teľacie
  • bravčové
  • šunky
  • hydina
  • ryby
  • vajcia
  • orgánové mäso
Omáčky a korenie = medzi bezpečné možnosti omáčok a korenia patria nižšie zmienené (samozrejme v obmedzenom množstve)
  • margarín
  • rastlinné oleje
  • med
  • sirupy (javorový, čakankový…)
  • soľ
  • korenie
  • bylinky
Desiata, sladkosti a dezerty = ak máte chuť na niečo sladké, vyskúšajte menšie porcie svojich preferovaných (opäť využívať varianty s nižším obsahom tuku)
  • torta
  • sušienky
  • domáci puding
  • zmrzlina
Nápoje = pri znižovaní objemu stolice bezzvyškovou diétou môže byť nutné piť viac tekutín tekutiny (pre vyhnutie sa zápche)
  • voda
  • číre vývary
  • prírodné ovocné šťavy
  • precedené zeleninové šťavy

Na čo si dať pozor?

O presných obmedzeniach sa vždy, rovnako ako v prípade odporúčaní, poraďte so svojím lekárom či iným odborníkom. Všeobecne však ide predovšetkým o:

  • raňajkové cereálie, vrátane müsli, otrubových vločiek, instantných kaší, granoly alebo cereálií s pridaným sušeným ovocím;
  • celozrnný chlieb a iné pečivo alebo pečivo s pridaným ovocím, orechami a semienkami;
  • všetky rastlinné šupky a semená;
  • celozrnné alebo hnedé cestoviny, vrátane nelúpanej alebo divokej ryže, bulharskej pšenice, quinoy a kuskusu;
  • torty alebo sladké pečivo;
  • ovocie so semienkami a šupkami, vrátane malín, jahôd, čučoriedok, čiernych ríbezlí, mučenky, kivi, pomarančov, kokosu a čerstvých fíg, všetko sušené ovocie;
  • akúkoľvek surovú, tepelne neupravenú zeleninu;
  • strukoviny, ako je šošovica, fazuľa a cícer;
  • semená, napríklad tekvicové, slnečnicové či ľanové;
  • orechy (vrátane vlašských, para orechov, mandlí, kešu) a orechové maslá.
Ako funguje bezzvyšková diéta?

Úprava pokrmov

Aj príprava vyššie vypísaných položiek je v prípade bezzvyškovej diéty kľúčová. Na čo si dať pozor? Mäsá a ryby varte, duste či pečte pod pokrievkou na vode – na prípravu rozhodne nepoužívajte olej či smaženie mäsovej šťavy, pretože by tak dochádzalo k prepaľovaniu tukov dráždiacich črevá. Zemiaky, ovocie a zeleninu ideálne strúhajte najemno, mixujte alebo podávajte vo forme kaší. Ovocné alebo zeleninové šťavy a mušty sú vítaným pomocníkom, ktorý vám do jedálnička môže dodať vitamíny a minerálne látky v prírodnej, ale nie tak dráždivej podobe.

Užitočné tipy

Pred a počas diéty s nízkym obsahom vlákniny určite komunikujte so svojím lekárom, nutričným terapeutom a pod. o potravinách, pri ktorých si nie ste istí zaradením alebo ktoré vás jednoducho zaujímajú a mohli by spĺňať vaše individuálne potreby.

Ďalším tipom je obmena druhov obilnín, ktoré jete. Namiesto celozrnných potravín konzumujte produkty vyrobené z bielej múky. Pri nakupovaní môžete tiež kontrolovať štítky na vopred pripravených alebo balených jedlách pre revíziu množstva vlákniny, ale aj konkrétneho zloženia.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa bez desiaty nezaobídu, skúste jesť celkovo skôr menšie porcie každé 3‑4 hodiny. Zároveň svoju stravu pomaly a dôkladne žujte. Čo môže tiež pomôcť je vyhnutie sa alkoholu, perlivým nápojom a výraznejšie koreneným kuchyniam, napríklad ázijskej či indickej.

Prečo nie je vhodná pre zdravé osoby?

Ak chcete, alebo ste nútení z akéhokoľvek dôvodu jesť podľa diéty s nízkym obsahom vlákniny, existuje pár bodov, ktoré je dobré vziať do úvahy. Ovocie, zelenina, obilniny a strukoviny dodávajú dôležité antioxidanty, fytonutrienty, vitamíny, minerálne látky a mnoho ďalšieho. To znamená, že pokiaľ nie ste vyložene poučení svojim lekárom či iným profesionálom k dodržiavaniu bezzvyškovej diéty, mali by ste sa snažiť konzumovať rozmanitú a vyváženú stravu poskytujúcu dostatok živín, ktoré vaše telo potrebuje na optimálne fungovanie.

Čo si z toho odniesť?

Bezzvyšková diéta, tiež diéta s nízkym obsahom vlákniny či s nízkym obsahom rezíduí, je obmedzenie určitých potravín za účelom pomoci pacientom trpiacim ochorením čriev, chystajúcim sa na konkrétny druh operácií alebo naopak pri rekonvalescenciách. Povolené je pritom zjesť iba 10 až 15 gramov vlákniny, čo je zhruba polovica odporúčaného denného príjmu.

Medzi prípustné potraviny patria napríklad bezsemenné ovocie, nízkotučné či polotučné mliečne výrobky (v malom množstve) alebo chudé, mleté mäso. Reštrikcia padá na celozrnnú stravu, strukoviny, orechy či orechové maslá. Rozhodne teda nejde o dlhodobú diétu, ktorou by ste sa mali riadiť v prípade iných cieľov, ako je úľava čriev, teda napríklad pri chudnutí. Naopak, z dôvodu značných obmedzení dochádza k zníženiu telu prospešných a dôležitých živín redukujúcich jeho funkciu.

Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Všichni nám říkají: "jezte vlákninu, budete zdraví". Je to však pravda, nebo se skrývá někde daleko hlouběji. Jak vlastně poznat potraviny bohaté na vlákninu a kde hledat její pozitivní vliv na naše zdraví.
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a společně tvoří oba typy vlákniny důležitou součást jídelníčku. Jaké jsou rozdíly mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Makroživiny – zdroj životnej energie
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Črevný mikrobióm: čo ovplyvňuje a ako sa oň starať?
Prospešnou skladbou mikrobiómu, ktorú ovplyvníme životným štýlom, dokážeme predchádzať nadváhe, cukrovke, riziku infarktu alebo napríklad depresiám.
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?