Potraviny, ktoré tvoria váš jedálniček a denne ich dávate na svoje taniere, zásadným spôsobom ovplyvňujú váš zdravotný stav. A to ako ten aktuálny, tak i budúci. Do veľkej miery teda máte vo svojej moci to, aký kvalitný život budete mať. Trend zdravého jedla a záujmu o kvalitu potravín je v posledných rokoch ohromný, to mi iste dáte za pravdu.
Určite ani vám nie je ľahostajné, aké palivo svojmu telu dávate a chcete pre seba robiť maximum. Ale zďaleka nie všetky potraviny, na ktoré sa vás snažia nalákať televízne a iné reklamy, sú naozaj zdravé tak, ako sa tvária.
V dnešnom článku vám ukážem zoznam potravín, ktoré u klientov v jedálničkoch vidím nerada, hoci mnohí ich považujú za zdravé.
1. Ochutené mliečne výrobky: kefíry, jogurty a jogurtové nápoje
Po akej desiate zvyčajne siahnete, keď nestíhate? Možno je vašou voľbou kefír alebo jogurtové mlieko. Máte radi tie ochutené? Potom by ste mali vedieť, že v ochutených mliečnych výrobkoch sa schováva nemalé množstvo cukru. Jedna krabička (450 ml) ochuteného kefíru obsahuje 30 g pridaného cukru. Skúste si také množstvo nasypať napríklad do misky. Nie je to málo, že?
U dospelého človeka by pridaný cukor v jedálničku mal tvoriť maximálne 10, lepšie však iba 5 % z celkového denného príjmu energie. To je množstvo cukru do 60 g.
Čím ich nahradiť?
Osobne považujem ochutené mliečne výrobky tak trochu za zbytočné. A to aj u malých detí: tu by som taktiež odporučila dieťa privykať na chuť polotučného bieleho jogurtu (3,5 % tuku), tvarohu alebo kefíru. Biele varianty vám otvárajú veľa ďalších možností, ako ich dochutiť podľa vlastnej ľubovôle. Využite sezónu letného ovocia a rozmixujte ho napríklad s jahodami alebo malinami. Dosladiť môžete čakankovým sirupom.
2. Sirup z agáve
Ľahko podliehate trendom, a tak vám biely cukor nesmie prejsť cez prah domu? Možno namiesto neho radi použijete sirup z agáve. Možno použijem silné slová, ale podľa mňa patrí medzi jeden z najväčších omylov výživy. Preto, než si ním denne začnete sladiť rannú misku kaše, ruku zadržte.
Agávový sirup je takmer čistá fruktóza. Vďaka jej vysokému obsahu má nízky glykemický index a preto je často odporúčaný ako „zdravé“ sladidlo. Jeho častú konzumáciu by som ale neodporučila. Prečo? Nadbytok fruktózy v jedálničku spolu s ďalšími faktormi (nedostatok pohybu, sedavý spôsob života a pod.) je dávaný do súvislosti so stučnením pečene a rozvojom cukrovky 2. typu.
A čo onen vyzdvihovaný obsah zdraviu prospešných látok, ako sú minerálne látky a vitamíny? To by ste sirup museli piť doslova na litre, aby ste z neho profitovali. Čo vzhľadom na uvedené skutočnosti naozaj nie je ideálne.
Ako to napraviť?
Kľúčom je správne množstvo sladidla, ktoré použijete. Skúste skôr zapátrať po tom, prečo bažíte po sladkej chuti. Možno nejete dosť, nemáte správne nastavený trojpomer živín, príliš sa stresujete alebo nekvalitne spíte.
Viac informácií sa dočítate v našom článku: 7 dôvodov, prečo máte nekončiace chute na sladké
V prvom rade by sme sa totiž mali snažiť odvyknúť si od sladkej chuti, teda sladiť menej. Ak chcete použiť alternatívu cukru, vyberte xylitol, erythritol, sirup z čakanky alebo Sladič, čo je mix erytritolu a stévie. Čím sladiť? Napovie náš článok: Čím sladiť a čo radšej vynechať?
3. Presladené raňajkové cereálie
Možno je aj pre vás miska cereálií s jogurtom alebo mliekom stotožnením zdravých raňajok. Niektoré zapekané müsli, ktoré nájdete v regáloch obchodov, obsahom cukru smelo konkurujú každým detským raňajkovým cereáliám. Tie by ste ale za zdravé označili len ťažko, nemám pravdu? Zapečené müsli navyše bude mať viac tuku, takže vo výsledku kalórií môže mať aj viac.
Všetkými milované čoko guličky majú v 100 g: 369 kcal, 25 g cukru a 1,7 g tuku. Zapekané čoko müsli: 439 kcal, 25 g cukru a dokonca 17 g tuku. Už plánujete, ako nabudúce do košíka pridáte čoko guličky? Nie tak rýchlo. Správna voľba nie je ani jedna potravina.
Aké raňajkové cereálie kúpiť?
Pokiaľ si raňajkové cereálie kupujete, čítajte ich zloženie. Medzi jednotlivými výrobkami sú totiž veľké rozdiely. Na trhu nájdete varianty bez pridaného cukru. Ako sladidlo je použitý vyššie spomínaný sirup z čakanky. Výsledkom potom bude produkt, ktorý v 100 g obsahuje krásne 3 g cukru.
Alebo si jednoducho upečte granolu doma. Potrebujete pár základných surovín a dám ruku do ohňa za to, že všetky máte doma. Vo fantázii sa medze nekladú a je na vás, čo si dovnútra pridáte. Výhodou je, že zloženie máte úplne vo svojej moci. Po upečení skladujte v peknom uzatvárateľnom pohári. Chýba vám inšpirácia? Zaiste ju nájdete v našich receptoch:
4. Proteínové pečivo
Žijeme v dobe proteínovej, o tom niet pochýb. Čokoľvek má v názve proteín, stáva sa pre zákazníka potenciálne veľmi lákavým. Pri niektorých výrobkoch to rozhodne zmysel dáva: kvalitná proteínová tyčinka je jednoduchou pohotovou desiatou. Treba podotknúť, že nie vždy ide o potraviny, ktoré by ste nutne mali mať v chladničke alebo v špajze.
Súčasne žijeme v dobe, keď pečivo a prílohy všeobecne sú na pomyselnom výživovom pranieri. Keď sa spoja tieto dve myšlienky, výsledkom môže byť nákup proteínového pečiva. To teda obsahuje menej sacharidov a viac bielkovín. Má to ale jeden háčik. Tušíte? Takéto pečivo často obsahuje veľa semienok. A semienka sú zdrojom tuku. Porovnáme si teda proteínový večerný chlebík, ktorý má v 100 g: 244 kcal, 12 g tuku, 27 g bielkovín a 2,2 g sacharidov. Klasický ražný chlieb potom v 100 g: 191 kcal, 1 g tuku, 5 g bielkovín a 37 g sacharidov.
A ešte prihodím do pľacu druhý háčik: v proteínovom pečive nájdeme bielkoviny pšeničné, teda rastlinného pôvodu. A ako vieme, tie sú menej kvalitné a horšie sa vstrebávajú.
Aké pečivo si mám vybrať?
Ak vezmeme rozum do hrsti, výhodnejšie je kúpiť si ražné alebo celozrnné pečivo a to si obložiť zdrojom bielkovín (syr, šunka, vajcia...) podľa ľubovôle. Prečo si vyberať naozaj kvalitné pečivo? Dozviete sa v článku Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitné?
Nezabúdajte, že v bežnom racionálnom jedálničku sacharidy tvoria okolo 50 % príjmu energie a sú palivom pre fyzický, ale aj psychický výkon. Rovnako ako ďalšie makroživiny, tak i sacharidy plnia svoju dôležitú funkciu. Preto sa ich nechcite zbavovať, ale vyberajte tie kvalitné. Aké prílohy sú najlepšie na chudnutie? Poradí vám náš článok Aké prílohy sú najlepšie na chudnutie a má zmysel vynechávať ich úplne?
5. Zeleninové chipsy
Vymenili ste v rámci večerného „zobania“ zemiakové chipsy za zeleninové a ste na seba náležite pyšní? Možno ma nebudete mať radi, ale o túto radosť vás pripravím. Vyprážané zeleninové chipsy v 100 g obsahujú až 40 g tuku. Obsahom tuku tak strčia do vrecka klasické solené zemiakové chipsy, kde nájdeme v 100 g okolo 30 g tuku.
Výsledky testov tiež ukazujú, že zeleninové chipsy obsahujú viac akrylamidu. Tento karcinogén (Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny IARC ho zaraďuje do skupiny 2A, teda „pravdepodobne karcinogénne pre človeka“) sa zvyčajne vyskytuje vo vyprážaných, fritovaných alebo pečených potravinách a jedlách. Pričom EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) ho odporúča obmedzovať čo najviac.
Môžem také maškrtenie niečím nahradiť?
Zdravšou (ale aj menej chutnou) alternatívou sú zeleninové chipsy sušené, lyofilizované alebo pečené. Na obale sledujte obsah tuku. Aj tak by tieto potraviny mali byť príjemným spestrením jedálneho lístka, nie jeho základom.
6. Oriešky v čokoláde a jogurtovej poleve
Pri dobrotách k televízii alebo učeniu ešte chvíľu zostaneme. Možno pre zmenu túžite po niečom sladkom a siahnete po orieškoch v čokoláde alebo jogurte. Aby som bola úprimná: čokoládu alebo jogurt podobné výrobky často videli leda z vlaku. V podstate ide o mix cukru a lacných tukov.
Dali by ste si mandle v jogurte s nasledujúcim zložením? Poleva s jogurtovou príchuťou 79 % [cukor, plne stužený tuk z palmových jadier, sušená SRVÁTKA, sušený JOGURT 2 % (MLIEKO, jogurtová kultúra), regulátor kyslosti: kyselina citrónová, emulgátor: lecitíny; aróma], jadrá MANDLÍ pražené 20 %, leštiaca zmes (tapiokový škrob, cukor, leštiace látka: šelak). 100 g obsahuje 580 kcal a 40 g tuku. Kalóriami sa vyrovnajú priemernému obedu pre ženy a z denného príjmu tiež „ukroja“ nemalú časť tuku.
Čo s tým?
Orechy jedzte ideálne v ich natural forme alebo v podobe orieškových masiel. Aj v týchto prípadoch ale buďte opatrní s množstvom. To, že je potravina zdravá, ešte neznamená, že je diétna a môžeme jej jesť, koľko chceme. Sami viete, aké je ľahké sa v orieškovom masle dostať na samé dno.
Nielen na Silvestra oceníte tipy na zdravé pohostenie: 3 jednoduché silvestrovské mňamky, ktoré zmiznú skôr, než stihnete povedať „Nový rok“.