6 mýtov o light mliečnych výrobkoch

Kristýna
Kristýna Dvořáková 2. 5. 2021 Prvýkrát publikované 1. 9. 2020
Aktualizované 2. 5. 2021
11 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
6 mýtov o light mliečnych výrobkoch

Ako light mliečne výrobky označujeme také produkty, ktoré majú voči klasickej alternatíve znížené množstvo tuku aspoň o 30 %. Aj napriek tomu, že sa s týmito potravinami stretávame v regáloch supermarketov dennodenne, stále okolo nich panuje mnoho mýtov a nevyriešených otázok. V dnešnom článku sa zameriame na 6 najčastejších.

1. Tuky v mliečnych výrobkoch sú škodlivé, a preto by sme mali kupovať výhradne nízkotučné varianty

Hoci sa mliečny tuk skladá prevažne z nasýtených mastných kyselín (SFA), jeho negatívny vplyv na stav srdca a ciev alebo vznik diabetu nebol nikdy potvrdený. Súčasťou mliečneho tuku sú naopak aj zdraviu prospešné bioaktívne látky, ktoré okrem iného zlepšujú stav črevného mikrobiómu, podporujú metabolizmus lipidov alebo napomáhajú lepšej kontrole hmotnosti.

Nákup nízkotučných mliečnych výrobkov pre obavy z príjmu tukov je teda úplne nezmyselný a v niektorých prípadoch sa tým môžeme naopak ochudobniť o lepšiu kvalitu, chuť, pôžitok z pôvodnej potraviny (pozri ďalej) a tiež príjem prospešných bioaktívnych látok. Ako sa lepšie orientovať vo výbere mliečnych výrobkov, sa dozviete v našom článku Nízkotučné, alebo plnotučné mliečne výrobky: Ako sa v nich vyznať a podľa čoho vyberať?

2. Light výrobky sú diétne, takže ich môžeme konzumovať v neobmedzenom množstve

Všetkým je nám už iste známe, že v regulácii hmotnosti zohráva najväčšiu úlohu energetická bilancia. Ak je náš príjem vyšší ako výdaj, budeme skrátka hmotnosť naberať a je úplne jedno, či táto nadbytočná energia pochádza zo sacharidov, tukov, či bielkovín. Aj nízkotučné produkty tak musíme započítať do svojho energetického príjmu počas celého dňa.

Napr. balenie bežnej mozzarelly (125 g) obsahuje 24 g tuku a energetická hodnota tejto porcie je 308 kcal (1294 kJ). V mozzarelle light nájdeme cca 10 g tuku a energiu v hodnote 195 kcal (819 kJ). Hoci nám výber nízkotučnej verzie ušetrí cca 14 g tuku (127 kcal / 532 kJ), množstvo energie obsiahnuté vo výrobku je stále pomerne významné. Aj pri light produktoch preto treba sledovať výživové hodnoty uvedené na obale a ich vhodnosť a množstvo posúdiť podľa svojich osobných cieľov a preferencií.

3. Všetky light výrobky sú zdravé

Niektorí z nás možno žijú v domnienke, že light = zdravý. Niektoré light výrobky môžu byť na zaradenie do nášho jedálnička naozaj vhodnejšie, než ich klasické alternatívy (napr. syry do 30 % obsahu tuku). V niektorých produktoch však môže snaha o zakrytie horšej textúry a chuti viesť k pridávaniu nadbytočného množstva zahusťovadiel, škrobu alebo aj cukru. Niektoré výrobky sa potom na pravidelnú konzumáciu nehodia už len pre svoju podstatu. Biely jogurt s čerstvým ovocím bude skrátka po nutričnej stránke vždy lepší ako jogurty ochutené, či už sú light alebo nie.

4. Od všetkého čo je „light“ by sme naopak mali dať ruky preč

Mnoho ľudí si naopak myslí, že light výrobky musia byť zákonite napchaté lacnými náhradami, škrobom a zahusťovadlami a sú tak automaticky všetky zlé. Ako už však bolo povedané vyššie, často záleží na zložení a energetickej hodnote konkrétneho výrobku a nemôžeme preto všetky tieto produkty jednoducho hádzať do jedného vreca.

Kvalitné light výrobky môžeme využiť najmä v diéte, keď s ich pomocou znížime množtvo prijatej energie na rovnaký objem jedla. Ide napr. o nízkotučné syry, keď v prípade hermelínu figúra ušetríme v porovnaní s klasickým hermelínom až 94 kcal (394 kJ) na 100 g.

5. Light mliečne výrobky obsahujú menej bielkovín ako ich klasické varianty

Ani tento mýtus sa nezakladá na pravde a nízkotučné mliečne výrobky reálne obsahujú bielkovín dokonca viac, než ich klasické varianty. V mlieku a jogurtoch sa táto odchýlka pohybuje maximálne okolo 0,5 g na 100 g výrobku, čo je pre nás ako pre spotrebiteľov prakticky zanedbateľné. Rozdiel je však pomerne významný v syroch. Kým plnotučný variant eidamu (45 %) obsahuje cca 25 g bielkovín na 100 g, pri výrobku s 20 % tuku sa ich obsah vyšplhá až na 32 g. To nám dáva rozdiel cca 7 g na 100 g a podobný trend by sme mohli pozorovať aj pri ďalších druhoch syra.

6. V nízkotučnom mlieku je menej vápnika ako v plnotučnom

Vápnik je v mlieku a mliečnych výrobkoch viazaný na bielkoviny a obsah tuku tak v jeho konečnom množstve hrá primalú rolu. V predchádzajúcom odseku sme si navyše uviedli, že nízkotučné mliečne výrobky väčšinou obsahujú o niečo viac bielkovín ako ich plnotučné varianty a spoločne s nimi sa tak logicky zvyšuje aj obsah vápnika. Z toho vyplýva, že light produkty v skutočnosti neobsahujú vápnika menej, ale naopak viac ako ich klasické varianty. Nasledujúca tabuľka predstavuje obsah bielkovín a vápnika v mlieku s rôznym obsahom tuku.

Druh výrobku Obsah bielkovín (g/100 ml) Obsah vápnika (mg/100 ml)
Plnotučné mlieko 3,3 118
Polotučné mlieko 3,4 120
Nízkotučné mlieko 3,5 122

Zdroj: Food Standards Agency (2002)

Čo si z toho odniesť?

Light výrobky sú síce v dnešnej dobe pomerne rozšírené, ale napriek tomu sa v súvislosti s nimi ešte stále stretávame s mnohými mýtmi. Už dávno však neplatí tvrdenie, že tuky obsiahnuté v mliečnych výrobkoch sú pre telo škodlivé, že nízkotučné varianty produktov musia byť vždy zdravé alebo že light verzie mliečnych výrobkov obsahujú menej bielkovín a vápnika ako ich plnotučné alternatívy. Rovnako nie je pravda, že všetky light produkty sú napchaté nadmerným množstvom zahusťovadiel, škrobu a cukru, alebo že sú naopak diétne a môžeme ich preto konzumovať v neobmedzenom množstve.

Pri všetkých takto upravených výrobkoch treba sledovať informácie na etiketea v závislosti od ich zloženia, výživových hodnôt a našich osobných cieľov a preferencií sa rozhodnúť, či ich do nášho jedálnička zaradíme, alebo nie.

Pridaj sa k 40 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
11 Páči sa mi Uložiť článok