6 lacných superpotravín, ktoré sú ľahko dostupné

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 19. 9. 2021 Prvýkrát publikované 10. 6. 2020
Aktualizované 19. 9. 2021
Uložiť článok
6 lacných superpotravín, ktoré sú ľahko dostupné
Obrázok z unsplash.com

Už ste si niekedy kúpili superpotravinu, ktorá vám mala zaručene zmeniť život, ale nestalo sa vôbec nič? Tak to v tom nie ste sami. Žiadna superpotravina z vás superhrdinu neurobí ani vás zázračne nevylieči, za to vám ale môže ponúknuť široké spektrum zdraviu prospešných látok, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Viete po ktorých siahnuť, ak za ne nechcete minúť pol výplaty?

Čo sa v tomto článku dozvieme?

  • Ako spoznám superpotravinu
  • Čo od superpotravín môžem reálne očakávať a v čom mi môžu pomôcť
  • Aké poznáme bežne dostupné superpotraviny a čím sa môžu pochváliť

Superpotraviny nie sú zázrak, sklamanie ale nie je na mieste

Človeka od prírody priťahuje nevedno, výnimočnosť a nadprirodzené schopnosti. Niet teda divu, že podobné vlastnosti hľadáme aj v potravinách. Aj ja som po prečítaní knižky „Běhání s Keňany“ bežal do obchodu po chia semienka a očakával, že mi dodajú tretiu nohu na behanie. Pri kupovaní zeleného jačmeňa som už plánoval, čo vlastne s tou prebytočnou energiou budem robiť. Iste, tak nejako vzadu tušíme, že to nebude zase taký zázrak, ale čo keby...?!

No, nestalo sa vôbec nič. A tak prichádza prvotné sklamanie, že sme boli ochudobnení, že to sú vlastne úplne bežné potraviny. V čom teda spočíva tajomstvo superpotravín?

Superpotraviny sú potraviny nabité bioaktívnymi látkami

Superpotravina nie je vlastne nič iné ako bežná potravina, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov, antioxidantov, látok s protinádorovým účinkom či iných bioaktívnych látok, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv.

Účinok superpotravín preto len ťažko ucítite ihneď po ich zjedení. Vlastne ich možno neucítite vôbec, ale môžete si tak zlepšiť funkciu imunitného systému, črevného mikrobiómu, znížiť riziko vzniku rakoviny alebo zlepšiť stav kardiovaskulárneho systému. A to za to stojí, nie?

6 dostupných superpotravín, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička

1. Cesnak

Tak túto superpotravinu si na Zemi pestujeme už viac ako 5000 rokov. A to nie len tak náhodou, cesnak má mnoho zdravotných benefitov a patrí medzi základné stavebné kamene prírodnej medicíny!

Čo by som o cesnaku mal vedieť?

  • Cesnak má kladný vplyv na kardiovaskulárny systém – zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol a znižuje LDL (zlý) cholesterol. Obzvlášť u osôb trpiacich vysokým krvným tlakom má veľký potenciál tento problém naprávať. V štúdii došlo k zníženiu krvného tlaku z priemerných 174/99 na 158/83 po podaní cesnakového extraktu – to z neho robí ideálnu superpotravinu pre slovenskú populáciu.
  • Najvyššie benefity cesnaku by sme ale mali hľadať v jeho ochrannom pôsobení proti rozvoju rakoviny kože, prostaty, pľúc, prsníka a hrubého čreva.
  • Cesnak sám o sebe naše zdravotné problémy nevyrieši. Môže ale k náprave značne dopomôcť, a preto sa ho nebojte používať všade, kde to len ide, ak vám to práve vaša spoločnosť dovolí...

TIP: Účinnými zložkami cesnaku sú prchavé látky, ktoré najlepšie uvoľníte, pokiaľ cesnak pred konzumáciou či varením poriadne roztlačíte.

2. Zázvor

Vybavili sa vám práve chladné zimné večery strávené s šálkou zázvorového čaju v ruke? Tak to nie ste sami. Ale to zďaleka nie je to jediné, čo zázvor dokáže.

Čo by som o zázvoru mal vedieť?

  • Zázvor je ako stvorený na zimné mesiace. A to nielen pre svoje ohrievacie účinky (vďaka nim vám zázvor môže zvýšiť denný energetický výdaj asi o 40 kJ), ale predovšetkým pre svoje protizápalové účinky a zvyšovanie funkcie imunitného systému.
  • Aj učenie vám vďaka zázvoru pôjde lepšie. Aspoň to vyplýva zo štúdie na ženách stredného veku, ktorá testovala kognitívne funkcie a pracovnú pamäť.
  • Podávajte sušený, drvený či čerstvý strúhaný zázvor všade, kam to len pôjde. Vyššie účinky dosiahnete pomocou zázvorového extraktu.

TIP: Pre účinky na zvýšenie hladiny testosterónu vyskúšajte dávky 15 g čerstvého strúhaného zázvoru denne.

3. Červená repa

To, že je červená repa sýto červená, naozaj neznamená, že dopĺňa červené krvinky. To ale vôbec nevadí, ona má totiž celý rad iných výnimočných účinkov na ľudský organizmus.

Čo by som o červenej repe mal vedieť?

  • Červená repa je vynikajúci zdroj antioxidantov, obsahuje rutín, karotenoidy, flavonoidy, fenolové zlúčeniny či betanín. Tie dohromady chránia telo pred oxidačným stresom (voľnými radikálmi), a odďaľujú tak starnutie buniek a zápalové procesy.
  • Červená repa je známa predovšetkým pre svoj vysoký obsah nitrátov, z ktorých sa v tele tvorí oxid dusnatý. Ten v organizme rozťahuje cievy a umožňuje lepšie prekrvenie periférnych tkanív. Vďaka tomu je červená repa výborným pomocníkom pre udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému.
  • Červenú repu môžete upiecť, uvariť či nastrúhať surovú do šalátu. Tomu tak dodá nielen poriadnu dávku antioxidantov, ale prepožičia aj charakteristickú farbu. Pre okamžité doplnenie repy môžete vyskúšať aj koncentrovanú šťavu či prášok. 

TIP: Čakajú vás vytrvalostné preteky? Potom si doprajte aspoň 500 ml šťavy z červenej repy najmenej hodinu pred vybehnutím a nechajte súpera za svojím chrbtom.

[Instagram]

4. Ľanové semienka

Už lyžica ľanových semienok posunie každú priemernú stravu bohatú na priemyselne spracované potraviny o dva stupne vyššie. Ľanové semienka sú totiž doslova nabité živinami, ktoré v bežnej strave veľmi často chýbajú.

Čo by som o ľanovom semienku mal vedieť?

  • Ľanové semienka sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, predstavujú tak zdroj kyseliny alfa-linolénovej (23 g v 100 g semienok). V rastlinnej strave by sme im len ťažko hľadali rovného súpera, takých vlašských orechov by sme museli zjesť viac ako 250 g na dosiahnutie rovnakej dávky.
  • Nedostatok omega-3 mastných kyselín sa prejavuje o. i. zvýšeným výskytom zápalových procesov, a tak sú ľanové semienka pohodlnou cestou, ako im zabrániť.
  • Aj vlákniny majú ľanové semienka na rozdávanie, veď jedna lyžica (25 g) predstavuje takmer štvrtinu dennej dávky vlákniny (7 g). Vláknina nám umožní starať sa o správny stav tenkého a hrubého čreva a zároveň nakŕmi náš mikrobióm.

TIP: Ľanové semienka pred konzumáciou rozdrvte a spracujte ihneď. Docielite tak lepšie vstrebanie živín a vyhnete sa degradácii cenných omega-3 mastných kyselín, ku ktorej dochádza pôsobením vzduchu.

5. Čučoriedky a černice

Keby každý vedel o tom, aké sú čučoriedky a černice zdravé, boli by v lete lesy plné. Lenže to každý nevie. A tak sú lesy prázdne a čučoriedok a černíc pre nás zostalo o to viac!

Čo by som o čučoriedkach a ostružinách mal vedieť?

  • Čučoriedky a černice sú výnimočne bohatými zdrojmi antioxidantov, a to hneď z niekoľkých rôznych tried. Pýšia sa predovšetkým zdrojom fenolových zlúčenín a anthokyanov, ktoré im prepožičiavajú príslušné zafarbenie.
  • Ich konzumácia je obzvlášť vhodná pre osoby s kardiovaskulárnymi ťažkosťami. Kým černice zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu v tele, čučoriedky hneď v niekoľkých štúdiách dokázali znížiť krvný tlak a vylepšiť pomer medzi LDL a HDL cholesterolom.
  • Pri čučoriedkach bolo pozorované zlepšenie inzulínovej citlivosti po ich podaní, čo z nich robí vynikajúci nástroj na ochranu pred diabetom 2. typu.
  • Aj mozgová činnosť je po konzumácii tohto tmavého bobuľovitého ovocia zlepšená, a to ako u starších, tak aj u mladších ľudí.
  • Konzumovať môžete celé alebo pomleté plody, vyskúšať ale môžete napríklad aj sušený čučoriedkový prášok.

TIP: Pripravte sa na štúdium s miskou čučoriedok. Čučoriedky totiž navyše zlepšujú kognitívne funkcie, a tak si z učenia a prednášok odnesiete viac ako obvykle.

6. Kyslá kapusta a kyslé uhorky

Prirodzene fermentované potraviny majú vďaka svojmu zloženiu unikátne vlastnosti na náš organizmus. Veď tie naše babky to vedeli už dávno... Takže keď nabudúce babka zavelí, že budú kyslé uhorky, už žiadne odvrávanie!

Čo by som o fermentovaných potravinách mal vedieť?

  • Prirodzene fermentovaná kyslá kapusta a kyslé uhorky predstavujú zdroj probiotík, synergických baktérií, ktoré hrajú dôležitú úlohu v našom hrubom čreve.
  • Kyslá kapusta a kyslé uhorky sú okrem probiotík zároveň zdrojom prebiotickej vlákniny, vďaka ktorej obsiahnuté mikroorganizmy môžu v prostredí hrubého čreva prosperovať.
  • Ich nedostatok v hrubom čreve vedie k poruchám vstrebávania živín, chronickej únave, zníženej imunite a ďalším ťažkostiam, pri ktorých bežne hľadáme príčinu niekde inde.

TIP: Pridávajte kyslú kapustu a kyslé uhorky k svojim bežným hlavným chodom. Postaráte sa tak o svoj mikrobióm, ktorý má na organizmus značný vplyv.

Čo si z toho odniesť?

  • Superpotraviny nie sú zázrak ani všeliek – dokážu však dodať organizmu také látky, ktoré v bežnej strave často chýbajú.
  • Superpotraviny navyše prinášajú do tela látky s unikátnymi ochrannými účinkami voči civilizačným ochoreniam (nádorové, kardiovaskulárne či neurodegeneratívne).
  • Zaraďte do svojho jedálnička cesnak s čučoriedkami a černicami ako súčasť ochrany voči nádorovým ochoreniam.
  • Imunitný systém môžete posilniť konzumáciou cesnaku, zázvoru, červenej repy, čučoriedok, černíc či fermentovaných potravín typu kyslej kapusty či kvasených uhoriek.
  • Nedostatok omega-3 mastných kyselín a vlákniny hravo vyriešite zaradením ľanových semienok do svojho jedálnička.
  • Stav kardiovaskulárneho systému môžete znateľne vylepšiť konzumáciou červenej repy, cesnaku či čučoriedkami a černicami.
  • Stále platí, že kľúčom k zdraviu je spolu s aktívnym životným štýlom celkovo pestro a zdravo poskladaný jedálniček. S vyššie popísanými potravinami však získame „niečo navyše“.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
12 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________