Tento článok obsahuje dlho neaktualizované oznámenia. Odporúčame vyhľadať článok s novším dátumom publikácie.

Doplňky stravy symbolem fitness

4. 8. 2013
Komentáre
Doplňky stravy symbolem fitness

O doplňcích stravy se v neodborných kruzích hovoří jako o symbolu fitness. Mnoho lidí za nimi vidí doping a zakázané látky, ti uvědomělejší zase něco, co je tak trochu nad plán jejich běžné výživy. Podívejme se na suplementy společně, vždyť to není tak dávno, kdy se jejich trh rozšířil do takové míry, že je velmi podstatnou součástí fitness.

Doplňky stravy symbolem fitness

Doplňky stravy tvoří na poli sportu velmi významnou kategorii. Ve vrcholovém sportu zasahují do každé oblasti přípravy sportovce a jsou mnohdy rozhodujícím činitelem mezi úspěchem a neúspěchem při podání sportovního výkonu a v závodě. Co by byl dnešní sportovec bez podpůrné berličky, kterou je právě správná výživa a doplňky stravy. Vezměme si příklad z loňských Olympijských her (Londýn 2012). Na nich se objevují pouze sportovci (s výjimkou některých rozvojových zemí), kteří denně plní svoje tréninkové tašky podpůrnými preparáty spadajícími do kategorie suplementů. Neberme teď v potaz, že mnoho z nich může mít nebo dokonce má zkušenost s podpůrnými prostředky z oblasti dopingu. Myslíte, že by tito sportovci byli schopni podat takové výkony pouze o „chlebu a vodě“? Ani omylem, při tréninkových dávkách, které den ode dne zažívají během svého tréninku, by odpadli v prvním týdnu soustavného tréninku.

Inspirace vrcholovými sportovci vede stále častěji k užívání doplňků stravy i mezi běžnou populací. Směle můžeme říct, že stav výživy dnešního člověka (pokud není opravdový všežravec s dokonale vyváženou stravou) nahrává, ba dokonce nabádá k užívání doplňků stravy. U rekreačních a kondičních sportovců ani nemluvě, zde si dovolím říct, že suplementy (z angl. Suplement - doplněk) jsou pro ně určitou nezbytností, aby chránili svoje zdraví a podpořili aktuální i budoucí výkon.

doplňky stravySport by nás přece měl utužovat a ne ničit, bohužel i dnes se najdou tací, kteří odmítají doplňky stravy se slovy: „vždyť v minulosti doplňky stravy neexistovaly a lidé sportovali, byli zdraví a dokonce podávali kvalitní výkony“. Ano, to je pravda. Nicméně stejnými slovy můžeme oponovat. „Dříve nebyla společnost zatížena tak hektickými pracovními, sociálními i psychickými zátěžemi, jako v dnešní době“. Dnešní člověk žije mnohem rychleji, a stejně rychleji také opotřebovává svůj pohybový aparát, je tedy nutné, aby jej dostatečně podporoval a nabízel mu takové palivo, jaké potřebuje.

Základní dělení suplementů dle kategorií

Silový sportovci – jejich snahou je nárůst čisté svalové hmoty, podpora nárůstu síly a zlepšení regenerace

  • Proteiny a aminokyseliny
  • Kreatiny
  • Sacharidy, gainery a zdroje energie
  • Anabolizéry a NO přípravky

Vytrvalostní sportovci – hlavním a primárním úkolem suplementace je zlepšení regeneračních schopností a zajištění dostatečné saturace energií během vytrvalostního výkonu

  • Iontové nápoje
  • Zdroje energie, tyčinky, gely
  • Kloubní výživa
  • Regenerační nápoje, gainery

Samostatnou podkategorií, která jde napříč oběma hlavními kategoriemi, jsou lidé se snahou o snížení tělesné hmotnosti. Právě tito využívají jak aerobních tréninků, které stimulují spalování nežádoucích tukových zásob, tak i silových cvičení, která naopak udržují tonus svalů a jejich vyšší metabolickou aktivitu. Pro tyto osoby jsou stěžejní následující doplňky stravy.

  • Spalovače tuku
  • Aminokyseliny, proteiny a náhrady stravy
  • Kloubní výživa
  • Iontové nápoje

Při použití doplňků stravy si musíme uvědomit, že se jedná opravdu pouze o doplňky ke správné výživě. Pokud nemáte srovnanou stravu, alespoň tedy částečně, protože nic není dokonalé, tak na doplňky stravy zapomeňte a nepřibližujte se obchodu s fitness sortimentem ani na sto metrů. Doplněk zůstane doplňkem, a to za jakýchkoliv okolností.

Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe
PORADCE VÝŽIVY (5 let praxe)

fitness trenér - licence B
VÝŽIVA ve sportu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
8 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista (vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
šéfredaktor magazínu Aktin.cz
externí redaktor MUSCLE&FITNESS
reprezentační poradce, vedoucí trenérsko‑metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s., Fitness Institut Brno
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
 
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
Premýšľali ste niekedy, prečo máte neustále chute na sladké? Máme pre vás odpovede. Na vine je aj nedostatok spánku a zle zložená strava, čo ďalej?
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Ako už podľa názvu môžeme odhadnúť, exoticky znejúci názov nápoja nás zavedie do východnej časti Ázie, kde bola kombucha veľmi obľúbeným nápojom a tiež hojne používaným liečebným doplnkom v ľudovom liečiteľstve. Poďme sa pozrieť, čo sa skrýva pod názvom kombucha.