Tento článok obsahuje dlho neaktualizované oznámenia. Odporúčame vyhľadať článok s novším dátumom publikácie.

Vitamin C - opravdový zázrak?

3. 7. 2013
Komentáre
Vitamin C - opravdový zázrak?

Náš nový dopisovatel Ing. Pal Gabriel přináší svůj pohled na jeden z nejznámějších vitamínů a látek, které si většina z nás spojuje se zdravým životním stylem a zdravím obecně. Vitamin C v novém světle.

Vitamin C - opravdový zázrak?

V našom uponáhľanom živote, kde je človek vystavený denno - denne nejakému riziku či už z hľadiska zlej výživy alebo prostredia. V tomto nám pomáhajú hlavne antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred vonkajšími vplyvmi. Je tu možnosť aby sme prijali tieto látky vo forme suplementov, ktoré ponúkajú viaceré firmy a pretekajú sa o zákazníkov, ale pritom zabúdajú na správnu výživu. Väčšinu látok telo nedokáže tak využiť zo syntetických zdrojov ako z prírodných.

Redukovaná forma vitamínu C sa nazýva kyselina askorbová, oxidovaná forma je kyselina dehydroaskorbová. V prirodzenej potrave sa obe formy vyskytujú spoločne, Kyselina askorbová je veľmi efektívna a relatívne netoxický antioxidant rozpustný vo vode, ktorý je dôležitou zložkou antioxidačného ochranného systému cicavcov.

Je kofaktorom pre reakcie, ktoré vyžadujú redukované kovy ako je Fe2+ alebo Cu+. V týchto úlohách je vitamín C nepostrádateľný pre syntézu kolagénu cestou hydroxylácie prolínu a lisínu, pre biosyntézu karnitínu a neurotransmiterov. Redukovaná forma kyseliny askorbovej zlepšuje tiež črevnú absorbciu anorganického železa. V metabolizme cholesterolu hrá kyselina askorbová dôležitú úlohu v procese mikrozomálnej hydroxylácie cholesterolu pre jeho premene v žlčovej kyseliny a tým pri jeho exkrécií z organizmu

Dnes vieme, že hlavne oxidované častice LDL vyvolávajú aterosklerózu a trombózu. Pôvodné, oxidačne nezmenené častice LDL sa odstraňujú z krvi prostredníctvom LDL‑receptorov lokalizovaných na povrchu buniek. Touto cestou sa cholesterol dostáva do rôznych orgánov, ktoré ho používajú na výstavbu bunkových stien a výrobu steroidných hormónov. Hlavná časť cholesterolu odchádza do pečene, ktorá ho zneškodňuje premenou na žlčové kyseliny. U osôb s vyváženou výživou každá častica LDL obsahuje vo svojom obale 6 molekúl vitamínu E, ktorý chráni LDL pred útokom voľných radikálov. Vitamín C cirkulujúci v krvi jednak priamo likviduje kyslíkové radikály, jednak regeneruje vitamín E spotrebovaný pri antioxidačnej ochrane LDL-častíc. Nedostatok antioxidantov v potrave a zvýšená tvorba voľných radikálov vedú k nerovnovážnemu stavu, k oxidačnému stresu. Radikálmi oxidované častice LDL pôsobia toxicky na bunky cievnej steny a ukladajú sa do ciev vo forme penových buniek preplnených cholesterolom. Ak tento proces trvá dlhšiu dobu, z penových buniek vznikajú tukové pláty, ktoré sú vlastne prvým štádiom aterosklerotickej prestavby cievneho systému.

Vo  viacerých štúdiách sa zistilo, že hladiny vitamínu C v sére sú inverzne asociované s tlakom krvi. Málo informácií je však známych o vplyve ostatných vitamínov s antioxidačným účinkom. Americký vedci sledovali vzťah medzi sérovými hladinami vitamínov A, C, a E, alfa a betakaroténu v krvi u 15 315 dospelých. Sérové hladiny vitamínov A a E boli pozitívne a významne spojené so systolickým a diastolickým tlakom krvi, pričom hladiny alfa a betakaroténu v sére boli inverzne asociované so systolickým tlakom a vitamín C s diastolickým tlakom krvi. Tieto nálezy poukazujú, že antioxidačné vitamíny  môžu zohrávať významnú úlohu v prevencii hypertenzie.

V ďalšej štúdii ktoru uz pred 10 rokmi popsal (Boshtam et al., 2002) bolo v prvých troch rokoch denné užívanie vitamínu E 136 IU a 250 mg vitamínu C s pomalým uvoľňovaním 2 x denne spomalilo progresiu aterosklerózy u mužov, ale nie u žien. Do štúdie bolo zaradených 520 mužov (fajčiarov i nefajčiarov) a postmenopauzálnych žien vo veku 45 - 69 rokov so sérovým cholesterolom rovným alebo vyšším ako 5,00 mmol/l. z nich 440 (84,6 %) ukončilo štúdiu. Progresia aterosklerózy bola meraná ultrazvukovým vyšetrením. Výsledky ukázali priemerné zlepšenie o 26 %, z toho u mužov 33 % a u žien 14 % (nesignifikantne). Efekt bol vyšší pri nízkych hodnotách vitamínu C a plakoch na cievach. Vitamín E nemal žiadny efekt na HDL cholesterol. Výsledky šesťročnej práce potvrdili závery predchádzajúcej štúdie, t.j. zníženie progresie aterosklerózy užívaním vitamínu E v kombinácii s pomaly sa uvoľňujúcim vitamínom C.

Z uvedených štúdií vyplýva, že nie sme všetci rovnaký ale jednotlivé zložky potravy pôsobia na každého a je to len na našich zvyklostiach na koľko sme schopný odolať týmto vplyvom. Antioxidanty sú látky ktoré nám v tom pomáhajú ako sa ukázalo aj proti KVCH hlavne pri vzniku aterosklerózy ale má priaznivé účinky aj na hypertenziu. Ale musíme si aj diétu prispôsobiť našej životospráve aby sme mali čo najväčšiu ochranu.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
Premýšľali ste niekedy, prečo máte neustále chute na sladké? Máme pre vás odpovede. Na vine je aj nedostatok spánku a zle zložená strava, čo ďalej?
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Ako už podľa názvu môžeme odhadnúť, exoticky znejúci názov nápoja nás zavedie do východnej časti Ázie, kde bola kombucha veľmi obľúbeným nápojom a tiež hojne používaným liečebným doplnkom v ľudovom liečiteľstve. Poďme sa pozrieť, čo sa skrýva pod názvom kombucha.