Tento článok obsahuje dlho neaktualizované oznámenia. Odporúčame vyhľadať článok s novším dátumom publikácie.

Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

27. 6. 2013
Komentáre
Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

Třetí pokračování článku o probiotikách a jejich praktickému využití v naší stravě. Kde všude je najdeme a jaké mají opodstatnění v procesu podpory zdravého životnío stylu? Píše Gabriel Pál.

První část článku o PROBIOTIKÁCH naleznete zde: PROBIOTIKA I.ČÁST

Druhou část článku o PROBIOTIKÁCH naleznete na našich stránkách zde: PROBIOTIKA II.ČÁST

Probiotika - naše každodenní výživa (III.)

V tráviacom trakte sa teda nachádza veľa mikrobialnych kmeňov, ktoré žijú v symbióze. Ak sa táto rovnováha poruší môže sa prejaviť ochorenie.

Potenciálne invázne mikroorganizmy môžu byť komenzálne (symbiózne) kmene(žijú v tráviacom trakte, pri normálnej rovnováhe medzi mikrobiologickými druhmi) alebo nozokomiálne (votrelci žijúci mimo telo).

Mnohé z probiotických organizmov, ktoré produkujú antimikrobiálne látky, majú často výhodu pred organizmami, ktoré rastú a rázne konkurujú pri kolonizácii čreva. Antimikrobiálne látky vyrábané a vylučované prirodzenými obyvateľmi črevného traktu môžu buď zabiť alebo brzdiť rast patogénov, sú to tzv. bakteriocíny.

Bakteriocíny sú produkované veľkým množstvom Sú to bielkovinové aj nebielkovinové substancie s bakteriocídnym alebo bakteriostatickým účinkom.  Bakteriocíny produkované laktobacilmi majú obmedzené spektrum inhibície len v rámci rodu alebo taxonomicky blízkych rodov. Existujú však kmene, ktoré produkujú inhibičné látky na široké spektrum patogénnych baktérií. Okrem týchto látok bola pri laktobaciloch popísaná aj antienterotoxická aktivita, dekonjugácia žlčových kyselín, aktivácia makrofágov  a antitumorová aktivita. Bakteriocíny sú malé ribozómami syntetizované peptidy ktoré majú úske spektrum antimikrobiálnej aktivity. Predpokladá sa, že niektoré z baktérií v črevnom trakte produkujú bakteriocíny ako prostriedok na dosiahnutie konkurenčnej výhody  a baktérie produkujúce baktériocíny môžu byť žiaduce ako súčasť konkurenčného vylúčenia prípravkov.

probiotika

Produkcia antagonistických chemikálií ako sú organické mastné kyseliny, malé chemické inhibítory (reuterin), peroxid vodíka a antimikrobiálne peptidy (bakteriocíny) črevnými mikroorganizmami môžu byť implikované v kontrole črevnej populácie. Tieto chemikálie môžu zabiť patogény priamo alebo môžu vytvoriť lokalizované "mikroprostredie" pre nepriaznivý prejav patogénov.

Laktobacily produkujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinú listovú a kyselinu pantoténovú, syntetizujú enzýmy, ktoré zvyšujú stráviteľnosť proteínov a podporujú trávenie. Patria k najbezpečnejšej aj najrozšírenejšej skupine symbiotických baktérií, pomáhajú rozkladať laktózu v mliečnych produktoch, sú najcitlivejšiou zložkou symbiotickej mikroflóry, ktorá je veľmi citlivá na pôsobenie rôznych chemických látok. Laktobacily sa vytrácajú z nášho prostredia aj organizmu, s čím  súvisia aj rôzne zdravotné problémy ľudí a zvierat (alergie, zvýšenie obsahu homocysteínu aj cholesterolu v krvi, zápalové procesy v tráviacom trakte, syndróm dráždivého čreva, karcinóm hrubého čreva a ďalšie). Laktobacilový film vytvorený na sliznici tráviaceho traktu sa časom stráca, preto by mali byť laktobacily v potrave zastúpené častejšie.

Existuje niekoľko faktorov prostredia, ktoré buď zvyšujú dostupnosť živín z potravy hostiteľa alebo prostredníctvom manipulácie diétnych zložiek, ktoré zvyšujú rast niektorých populácií mikroorganizmov, môžu mať za následok vylúčenie ďalších bakteriálnych druhov. Probiotické kmene LactobacillusBifidobacterium boli použité v najväčšej miere u ľudí, zatiaľ čo druh Bacillus, Enterococcus a kvasinky Saccharomyces boli najčastejšie organizmy používané v chove hospodárskych zvierat.

Všeobecne možné odporučiť podávanie probiotík vždy po dlhšej perorálnej liečbe zvierat antibiotikami, keď nastane ovplyvnenie, resp. narušenie bakteriálnej rovnováhy v čreve a je tu nebezpečenstvo rozmnoženia napr. podmienečne patogénnych ale aj patogénnych baktérií, ktoré neboli prostredníctvom antibiotík postihnuté.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
Premýšľali ste niekedy, prečo máte neustále chute na sladké? Máme pre vás odpovede. Na vine je aj nedostatok spánku a zle zložená strava, čo ďalej?
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Ako už podľa názvu môžeme odhadnúť, exoticky znejúci názov nápoja nás zavedie do východnej časti Ázie, kde bola kombucha veľmi obľúbeným nápojom a tiež hojne používaným liečebným doplnkom v ľudovom liečiteľstve. Poďme sa pozrieť, čo sa skrýva pod názvom kombucha.