Každý z nás denne chodí do obchodu a prechádzame sa okolo potravín, ktoré každodenne nakupujeme a konzumujeme a ani nevieme ako veľmi sú pre naše zdravie dôležité. Predstavíme vám teda vaše potraviny, ktoré sa nachádzajú aj na vašich stoloch. Budeme sa venovať mlieku a mliečnym výrobkom ako aj ďalším kvaseným výrobkom obsahujúce mikroorganizmy – probiotiká.
Probiotika - naše každodení výživa (I.)
Termín probiotiká pochádza z gréčtiny a znamená "v prospech života", jeho antonymum je antibiotiká, čo znamená "proti životu". Jsou to fermentované mliečne produkty, živé mikroorganizmy, ktoré ak sú podané v adekvátnom množstve, majú prospešný vplyv na hostiteľa. Ak sú podávané v primeranom množstve poskytujú zdravotný prínos hostiteľovi."
Probiotické mikroorganizmy sa prirodzene vyskytujú vo vy kvasených potravinárskych produktoch. Charakterizujeme ich ako živé mikrobiálne výživové doplnky, ktoré priaznivo ovplyvňujú mikrobiálnu rovnováhu v čreve.
Vyrovnaná alebo "normálna" črevná mikroflóra môže konkurenčne vylúčiť možné patogénne organizmy (napr. salmonely) a stimulovať črevný imunitný systém Probiotickú teóriu podporuje fakt, že narušenie krehkej rovnováhy v čreve môže prispieť k hnačke, gastroenteritíde, zápche, syndrómu dráždivého čreva, zápalovému ochoreniu čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), potravinovým alergiám, a niektorých druhov rakoviny.
Na začiatku 20. storočia v roku 1907 Metchnikoff študoval baktérie mliečneho kvasenia s myšlienkou, že črevné baktérie zohrávajú úlohu pri udržiavaní zdravia, a zaoberal sa kyslo mliečnymi výrobkami a ich využitím na zvýšenie dlhovekosti u ľudí.
Využívajú sa kvôli ich schopnosti pozitívne zlepšovať črevnú mikroflóru, pridávajú sa preto do potravy. Ako živé mikroorganizmy prichádzajú do črevnej mikroflóry spolu s potravou, kde sa adaptujú, množia a pôsobia. Najznámejšie sú laktobacily a bifidobaktérie.
Probiotiká sú produkty biologického charakteru, ktoré stimulujú imunitný systém a zvyšujú defenzívnu aktivitu proti patogénnym baktériám. Predstavujú konkurenciu (kompetetívna exklúzia) voči baktériám salmonely z tráviaceho traktu a stimulujú prirodzenú rezistenciu organizmu cez zvyšovanie obsahu protilátok a zvyšovaním efektivity makrofágov (bunka prirodzenej imunity, ktorá hrá dôležitú úlohu u imunitných reakcií).
Ideálne probiotiká sú:
- hostiteľského pôvodu
- nepatogénne
- vydržia spracovanie a skladovanie
- rezistentné na žalúdočné kyseliny a žlč
- pretrvávajú v črevnom trakte
- produkujú inhibičné zlúčeniny
- modulujú imunitnú odpoveď
- zmena mikrobiálnej aktivity
Probiotiká majú pozitívne zdravotné účinky. Výskumy ukazujú, že nielen živé mikroorganizmy, ale aj ich neživé formy a určité zložky bunkových stien môžu ovplyvňovať zdravie. Boli opísané viaceré pozitívne účinky probiotík: syntetizujú vitamíny skupiny B, K, niacín, kyselinu folovú, tvoria tiež mastné kyseliny s krátkym reťazcom, zohrávajú kľúčovú úlohu v cirkulácii estrogénu a znižovaní zvýšenej hladiny pohlavných hormónov žien. Napomáhajú vylučovaniu karcinogénnych zlúčenín, ako sú amoniak, alifatické amíny, indoly, fenoly a zlúčeniny síry z hrubého čreva. Znižujú enzýmov podieľajúcich sa na vzniku rakoviny, čím sa znižuje frekvencia vzniku rakoviny hrubého čreva.
Sú schopné viazať mutagénne amíny vznikajúce pri príprave jedál bohatých na proteíny a môžu znižovať hladinu cholesterolu v krvi jeho zabudovaním do vlastných plazmatických membrán.
Imunitný systém je komplex zahŕňajúci rôzne imunokompetentné bunky a orgány, ktorých činnosť úzko súvisí aj s hormonálnym a nervovým systémom. V posledných rokoch však stále rastie výskyt porúch imunitného systému, ktoré sa prejavujú imunosupresiou (zvýšená vnímavosť na infekčné choroby, nárast nádorových ochorení...), alergickými prejavmi, autoimunitnými chorobami a hypersenzitívnymi reakciami. Následkom oslabenia imunity dochádza k narušeniu dlhodobých vzťahov medzi makroorganizmom a mikroorganizmami a mikroorganizmami navzájom.
Počas vývoja sa živočíchy vyvíjali spoločne s rôznymi mikroorganizmami, pričom sa vypestovali vzájomné vzťahy od symbiózy cez komenzalizmus až po rôzne stupne parazitizmu. Postupne sme si vybudovali obranné mechanizmy, ktoré im v spolupráci so symbiotickými mikroorganizmami umožňovali brániť sa pôsobeniu patogénnych mikroorganizmov a parazitické mikroorganizmami si vybudovali systémy, ktoré im umožňujú odolávať obranným mechanizmom živočíchov.
V ďalšej časti sa dozvieme viac o fungovaní probiotických mikroorganizmov ...
Ing. Gabriel Pál, PhD. |
VZDĚLÁNÍ: 2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie 7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy Zájmy a sporty kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace |