Tento článok obsahuje dlho neaktualizované oznámenia. Odporúčame vyhľadať článok s novším dátumom publikácie.

Probiotika - naše každodenní výživa (I.)

7. 6. 2013
Komentáre
Probiotika - naše každodenní výživa (I.)

Každý z nás denne chodí do obchodu a prechádzame sa okolo potravín, ktoré každodenne nakupujeme a konzumujeme a ani nevieme ako veľmi sú pre naše zdravie dôležité. Predstavíme vám teda vaše potraviny, ktoré sa nachádzajú aj na vašich stoloch. Budeme sa venovať mlieku a mliečnym výrobkom ako aj ďalším kvaseným výrobkom obsahujúce mikroorganizmy – probiotiká.

Probiotika - naše každodení výživa (I.)

Termín probiotiká pochádza z gréčtiny a znamená "v prospech života", jeho antonymum je antibiotiká, čo znamená "proti životu". Jsou to fermentované mliečne produkty, živé mikroorganizmy, ktoré ak sú podané v adekvátnom množstve, majú prospešný vplyv na hostiteľa. Ak sú podávané v primeranom množstve poskytujú zdravotný prínos  hostiteľovi."

Probiotické mikroorganizmy sa prirodzene vyskytujú vo vy kvasených potravinárskych produktoch. Charakterizujeme ich ako živé mikrobiálne výživové doplnky, ktoré priaznivo ovplyvňujú mikrobiálnu rovnováhu v čreve.

Vyrovnaná alebo "normálna" črevná mikroflóra môže konkurenčne vylúčiť možné patogénne organizmy (napr. salmonely) a stimulovať črevný imunitný systém Probiotickú teóriu podporuje fakt, že narušenie krehkej rovnováhy v čreve môže prispieť k hnačke, gastroenteritíde, zápche, syndrómu dráždivého čreva, zápalovému ochoreniu čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), potravinovým alergiám, a niektorých druhov rakoviny.

Na začiatku 20. storočia v roku 1907 Metchnikoff študoval baktérie mliečneho kvasenia s myšlienkou, že črevné baktérie zohrávajú úlohu pri udržiavaní  zdravia, a zaoberal sa kyslo mliečnymi výrobkami a ich využitím na zvýšenie dlhovekosti u ľudí.

Využívajú sa kvôli ich schopnosti pozitívne zlepšovať črevnú mikroflóru, pridávajú sa preto do potravy. Ako živé mikroorganizmy prichádzajú do črevnej mikroflóry spolu s potravou, kde sa adaptujú, množia a pôsobia. Najznámejšie sú laktobacily a bifidobaktérie.

Probiotika

Probiotiká sú  produkty biologického charakteru, ktoré stimulujú imunitný systém a zvyšujú defenzívnu aktivitu proti patogénnym baktériám. Predstavujú konkurenciu (kompetetívna exklúzia) voči baktériám salmonely z tráviaceho traktu a stimulujú prirodzenú rezistenciu organizmu cez zvyšovanie obsahu protilátok a zvyšovaním efektivity makrofágov (bunka prirodzenej imunity, ktorá hrá dôležitú úlohu u imunitných reakcií).

Ideálne probiotiká sú: 

  • hostiteľského pôvodu
  • nepatogénne
  • vydržia spracovanie a skladovanie
  • rezistentné na žalúdočné kyseliny a žlč
  • pretrvávajú v črevnom trakte
  • produkujú inhibičné zlúčeniny
  • modulujú imunitnú odpoveď
  • zmena mikrobiálnej aktivity

Probiotiká majú pozitívne zdravotné účinky. Výskumy ukazujú, že nielen živé mikroorganizmy, ale aj ich neživé formy a určité zložky bunkových stien môžu ovplyvňovať zdravie. Boli opísané viaceré pozitívne účinky probiotík: syntetizujú vitamíny skupiny B, K, niacín, kyselinu folovú, tvoria tiež mastné kyseliny s krátkym reťazcom, zohrávajú kľúčovú úlohu v cirkulácii estrogénu a znižovaní zvýšenej hladiny pohlavných hormónov žien. Napomáhajú vylučovaniu karcinogénnych zlúčenín, ako sú amoniak, alifatické amíny, indoly, fenoly a zlúčeniny síry z hrubého čreva. Znižujú enzýmov podieľajúcich sa na vzniku rakoviny, čím sa znižuje frekvencia vzniku rakoviny hrubého čreva.

Sú schopné viazať mutagénne amíny vznikajúce pri príprave jedál bohatých na proteíny a môžu znižovať hladinu cholesterolu v krvi jeho zabudovaním do vlastných plazmatických membrán.

Imunitný systém je komplex zahŕňajúci rôzne imunokompetentné bunky a orgány, ktorých činnosť úzko súvisí aj s hormonálnym a nervovým systémom. V posledných rokoch však stále rastie výskyt porúch imunitného systému, ktoré sa prejavujú imunosupresiou (zvýšená vnímavosť na infekčné choroby, nárast nádorových ochorení...), alergickými prejavmi, autoimunitnými chorobami a hypersenzitívnymi reakciami. Následkom oslabenia imunity dochádza k narušeniu dlhodobých vzťahov medzi makroorganizmom a mikroorganizmami a mikroorganizmami navzájom.

Počas vývoja sa živočíchy vyvíjali spoločne s rôznymi mikroorganizmami, pričom sa vypestovali vzájomné vzťahy od symbiózy cez komenzalizmus až po rôzne stupne parazitizmu. Postupne sme si vybudovali obranné mechanizmy, ktoré im v spolupráci so symbiotickými mikroorganizmami umožňovali brániť sa pôsobeniu patogénnych mikroorganizmov a parazitické mikroorganizmami si vybudovali systémy, ktoré im umožňujú odolávať obranným mechanizmom živočíchov.

V ďalšej časti sa dozvieme viac o fungovaní probiotických mikroorganizmov  ...

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
7 dôvodov, prečo máte nekončiacu chuť na sladké
Premýšľali ste niekedy, prečo máte neustále chute na sladké? Máme pre vás odpovede. Na vine je aj nedostatok spánku a zle zložená strava, čo ďalej?
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Kombucha: čo je zač, jej účinky + návod na prípravu
Ako už podľa názvu môžeme odhadnúť, exoticky znejúci názov nápoja nás zavedie do východnej časti Ázie, kde bola kombucha veľmi obľúbeným nápojom a tiež hojne používaným liečebným doplnkom v ľudovom liečiteľstve. Poďme sa pozrieť, čo sa skrýva pod názvom kombucha.