Hoci káva hneď po vypití krvný tlak zvýšiť môže, z dlhodobého hľadiska to už také jednoznačné nie je.
Najnovšie meta‑analýzy dokonca naznačujú, že pravidelné pitie kávy riziko hypertenzie znižuje.
K pitiu kávy sa stavajú pozitívne aj významné svetové autority, ktoré sa zaoberajú zdravím srdca a hypertenziou.
Z kávy sa v poslednom čase stáva doslova zázračný nápoj. Nielenže nás totiž každé ráno úspešne ťahá z postele, ale navyše aj skvele chutí a má na naše zdravie nespočetné množstvo zdravotných benefitov. Pokiaľ už sa káva dostane do spojitosti so zdravotnými rizikami, potom sa najčastejšie hovorí o jej vplyve na zdravie srdca a krvný tlak. Sú ale tieto riziká skutočné?
Koľko kávy je príliš kávy? Prečítajte si náš ďalší článok Koľko kávy denne piť pre maximum pozitívnych účinkov?
Káva zvyšuje krvný tlak iba dočasne
Je veľký rozdiel medzi dočasnými a dlhodobými účinkami. Dočasné účinky dokážeme dobre odpozorovať, ale na celkové zdravie majú často iba malý vplyv. Dlhodobé účinky majú vplyv oveľa väčší, no nie vždy ich dokážeme správne vyhodnotiť. Pokiaľ ide o kávu, jasno máme predovšetkým v tých dočasných účinkoch. Vypitie 1 – 2 šálok kávy (80 – 300 mg kofeínu) zvyšuje systolický aj diastolický tlak (približne o 3 – 8 mm Hg, resp. 4 – 6 mmHg) asi po 30 minútach od vypitia, vrchol dosiahne asi po 60 – 90 minútach a na pôvodné hodnoty sa vráti približne do 4 hodín.
Zvyšuje však pitie kávy krvný tlak dlhodobo? To je otázka, ktorú odborníci riešia už takmer 100 rokov. S množstvom štúdií publikovaných v nedávnych rokoch sa zdá, že definitívna odpoveď je už takmer na dosah.
Pôsobí káva s mliekom na ľudské telo odlišne v porovnaní s klasickou kávou? Dozviete sa v našom ďalšom článku Naozaj káva s mliekom škodí zdraviu a spôsobuje tráviace problémy?
Koktail bioaktívnych zložiek v káve a ich účinky
Do súčasnosti bolo v káve identifikovaných vyše 1000 chemických zlúčenín, z ktorých mnohé vznikajú pri samotnom procese spracovania kávových zŕn. Medzi tie najaktívnejšie látky patria kofeín a antioxidanty ako kyselina chlorogenová, ferulová, trigonelín alebo melanoidiny. Všetky tieto látky môžu mať vplyv na krvný tlak – pri kofeíne sa predpokladá možné zvýšenie krvného tlaku, antioxidanty ho naopak znižujú.
Vplyv jednotlivých zložiek kávy na hodnotu krvného tlaku si môžeme ukázať na nasledujúcej schéme (obrázok pochádza z publikácie Surma a kol., 2021):
Pri pohľade na mechanizmus pôsobenia jednotlivých zložiek kávy je zrejmé, že vyhodnotiť riziká na základe teórie je všetko len nie jednoduché. K tomu všetkému je potrebné uvážiť, že jednotlivé zložky nie sú v káve zastúpené rovnomerne , a tak niektoré účinky môžu byť vplyvom rozdielnej dávky násobne silnejšie ako iné. Skutočný vplyv kávy na krvný tlak v dlhodobom hľadisku nám tak môžu pomôcť zistiť experimentálne štúdie, ktorých sa za posledných niekoľko rokov publikovalo ohromné množstvo. Ako to s tou kávou nakoniec je?
Aký je rozdiel medzi mletou a instantnou kávou? Dozviete sa v našom ďalšom článku Instantná káva nie je káva! V čom sa líši od tej klasickej?
Zvyšuje pravidelné pitie kávy riziko hypertenzie?
Pri pohľade na výsledky meta‑analýz vykonaných v posledných rokoch sú výsledky skôr pozitívne:
Jedna z posledných meta‑analýz z roku 2018 založená na 10 kohortových štúdiách dospela k záveru, že pravidelné pitie kávy je spojené s nižším rizikom vysokého krvného tlaku. Na základe analýzy viac ako 240 tisíc jedincov zapojených do štúdie vedci vyhodnotili, že s každou šálkou kávy (až do 8 šálok denne) klesá riziko hypertenzie o 2 %.
Ďalšia talianska meta‑analýza z roku 2019 pozorovala podobnú závislosť. Pravidelné pitie viac ako 1 šálky kávy denne bolo v štúdii spojené so znížením rizika hypertenzie.
Aj kórejská meta‑analýza z roku 2020 došla na základe 4 štúdií k pozitívnym záverom, keď osoby pravidelne pijúce kávu mali približne o 10 % nižšie riziko vzniku hypertenzie v porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú.
Jednou z najnovších kohortových štúdií je práca z roku 2021, v ktorej vedci zistili, že najväčšie benefity vzhľadom na zníženie rizika vzniku hypertenzie dosiahli nefajčiari, ktorí pili 1 až 3 šálky kávy denne.
Nie všetky štúdie však dochádzajú k pozitívnym výsledkom
Meta‑analýza z roku 2021, ktorá zahŕňala 11 randomizovaných kontrolovaných štúdií s celkovým počtom 470 osôb, dospela k záveru, že užívanie kofeínu zvyšuje systolický tlak o 3,04 mmHg a diastolický tlak o 2,45 mmHg.
Zaujímavé výsledky priniesla aj štúdia z roku 2021, ktorá ukázala, že pravidelné pitie kávy môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku u osôb s genetickými predispozíciami k hypertenzii.
V každom prípade je potrebné brať do úvahy, že zistené výsledky sú získané na základe observačných štúdií, ktoré sa nezaoberajú príčinným vzťahom medzi kávou a rozvojom hypertenzie. Zdá sa však pravdepodobné, že pitie kávy vo vzťahu k rozvoju hypertenzie zďaleka nie je také rizikové, ako sa predtým myslelo.
Vysoký krvný tlak sa týka značnej časti svetovej populácie. Viete, aké sú jeho riziká? Zistíte v našom ďalšom článku Poznáte riziká vysokého krvného tlaku? Tretina ľudí netuší, že má zdravotný problém
A čo si o káve myslia svetové odborné autority, ktoré sa zaoberajú hypertenziou?
Hoci vyjadrenie svetových organizácií zaoberajúcich sa hypertenziou sa nesie skôr vo všeobecnej rovine, ani z tejto strany rozhodne nenadobudneme dojem, že by primerané pitie kávy prinášalo zdravým jedincom zdravotné riziká.
Medzinárodná spoločnosť pre hypertenziu (2020): „Káva spoločne so zeleným a čiernym čajom sú v primeranom množstve považované za zdravé nápoje.”
Európska spoločnosť pre hypertenziu a Európska spoločnosť pre kardiológiu (2018): „Konzumácia kofeínu je spojená s akútnym zvýšeným krvného tlaku, káva má však na srdcovo‑cievne zdravie ochranný účinok.”
Americká spoločnosť pre hypertenziu, Americká kardiologická asociácia (2017): „U osôb s hypertenziou pitie kávy dočasne zvyšuje krvný tlak, z dlhodobého hľadiska však pitie kávy nezvyšuje riziko hypertenzie ani srdcovo‑cievnych ochorení.”
Je zrejmé, že ani tie najviac fundované autority primerané pitie kávy nepovažujú za zdravotné riziko. Pozor by si tak mali dať predovšetkým osoby liečiace sa s hypertenziou a ľudia, ktorí majú na vysoký krvný tlak genetické predispozície.
Ako pomáha kofeín z kávy pred športovým výkonom? Prečítajte si náš ďalší článok Povolený doping pre každého: ako sa dá využiť káva pred tréningom?
Chcete využiť benefity kofeínu, ale káva vás neláka? Spoznajte 7 alternatív kávy, ktoré tiež obsahujú kofeín
Čo si z toho odniesť?
Odopierate si kávu s obavami, že vám zvýši krvný tlak? S najväčšou pravdepodobnosťou na to nie je dôvod. U zdravých ľudí môže káva naopak z dlhodobého hľadiska riziko vysokého krvného tlaku znižovať.
Preferujte kvalitnú mletú kávu s prevahou druhu Coffea arabica, pre ktorý je typický nižší podiel kofeínu. Celkové denné množstvo kofeínu by za deň pre dospelého človeka nemalo presiahnuť 400 mg, čo predstavuje najviac 4 – 5 šálok kávy denne.
Pozor si dajte v prípade, ak pravidelne užívate ďalšie zdroje kofeínu (kofeínové žuvačky, energetické nápoje alebo pre‑workouty) alebo ak máte v rodine genetické predispozície na zvýšený krvný tlak.