Pod pojmom „chuťovky“ si možno predstavíte hlavne pokrmy napchaté tukom, cukrom a soľou – dnešný článok vám však ukáže, že letné „zobanie“ si môžete pripraviť aj v odľahčenej verzii a z kvalitných surovín.
13 tipov na zdravé chuťovky
1. Pečené zeleninové/zemiakové chipsy
Vyprážané zemiakové/zeleninové lupienky sú bezpochyby jednou z najpopulárnejších pochutín, z nutričného hľadiska sú na tom však vďaka vysokému obsahu tuku a soli naozaj mizerne. Z pár lupienok si samozrejme nemusíte robiť ťažkú hlavu, častá konzumácia vysokých množstiev však môže byť nielen prekážkou v chudnutí, ale zároveň aj negatívne pôsobiť na vaše zdravie.
Vyskúšajte si preto pripraviť domáce chipsy, kde môžete množstvo tuku i soli regulovať. A je to naozaj jednoduché – zeleninu/zemiaky nakrájate na kolieska, pokvapkáte olejom a pridáte korenia. A ak práve nemáte času nazvyš, odľahčené varianty si môžete pozrieť aj na našom eshope.
2. Syrové hrudky
Milujete syr na všetky spôsoby? Potom vám tento jednoduchý tip určite urobí radosť – na papier na pečenie navrstvite malé hrudky nastrúhaného syra podľa svojho výberu, posypte ľubovoľným korením/bylinkami a vložte do rúry.
Konkrétny typ syra potom záleží už len na vašich požiadavkách – obsahu soli, tuku alebo špecifickej chuti. Veľký prehľad syrov, kde sa dozviete všetko o ich výživových parametroch, sme pre vás pripravili tu.
3. Pečený cícer
Pečený cícer je skvelá a chrumkavá pochúťka, ktorú môžete pripraviť na sladko i na slano. Stačí len uvariť cícer (popr. poriadne prepláchnuť cícer z plechovky), pokvapkať olejom, starostlivo obaliť vo vybranom korení (chilli, karí alebo napríklad škorica) a vložiť do rúry.
Podrobný návod na cícer sa škoricovým cukrom (alebo akýmkoľvek iným korením), sme pre vás pripravili tu
4. Ovocné chipsy
Chipsy nemusia byť len slané – chutné a chrumkavé lupienky vykúzlite rovnako aj z rôznych druhov ovocia. Oproti komerčne vyrábaným produktom si opäť budete môcť postrážiť ako obsah tuku (vyprážané výrobky) aj cukru (dosladzované ovocie).
Tip: Banánové chipsy
Banán nakrájajte na kolieska, pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte na 100° C cca 90–120 minút.
5. Hummus s čerstvou zeleninou
O hummuse už ste niekedy iste počuli – túto cícerovú nátierku z orientu si môžete pripraviť na nespočetne mnoho variácií. Inšpirujte sa napríklad v našich receptoch:
Hummus môžete servírovať k mäsu, natrieť s ním celozrnnú bagetu alebo si ho vychutnať len tak s čerstvou zeleninou. Skvelo sa k nemu hodí napr. mrkva, uhorka alebo stonkový zeler.
6. Nátierky na 100 spôsobov
Jednohubky sú praktická dobrota, s ktorou nikdy neurazíte, a v príprave najrôznejších nátierok vám otvárajú dvere k neobmedzeným možnostiam. Chcete staviť na klasiku? Vyskúšajte našu vajíčkovú nátierku plnú bielkovín alebo avokádovú nátierku s tvarohom. Pripraviť môžete aj netradičný cottage pohár naslano.
Ak vás lákajú skôr exotické chute, rozhodne skúste Baba ghanoush a nátierku z tofu. A ak náhodou nestíhate, pomôcť vám môže naša Vilgain Veggie Spread BIO.
7. Domáci popcorn
Kupovaný popcorn môže s vaším kalorickým príjmom pekne zamávať. Problémom však nie je samotná kukurica, ale zmesi dodávajúce „tú pravú“ chuť, ktoré sú obvykle plné nekvalitných tukov a soli.
Skúste si preto kukuricu vypukať doma, napr. na lyžici kvalitného olivového oleja a na záver pridajte štipku soli, chilli korenie a šťavu z limetky. Sami iste ucítite rozdiel.
8. Proteínové krekry so semienkami
Ďalšou skvelou a chrumkavou chuťovkou, ktorú si môžete na zobanie pripraviť, sú proteínové krekry. Zmiešaním vybraných ingrediencií, napr. semienok, proteínu, korenia a vody, vytvoríte zmes, ktorú následne v tenkej vrstve nanesiete na plech. Pečte na 150 stupňov cca 15 minút – kým nebudú krekry zlaté a chrumkavé.
Do zmesi môžete pridať aj ľubovoľnú múku, vajcia, bylinky, cesnak, mrkvu, cibuľu alebo cuketu. Fantázii sa skrátka medze nekladú.
Zdá sa vám príprava proteínových krekrov zložitá? Potom určite oceníte naše Aktin Krekry BIO
9. Jednohubky z banánu/jablka a orechového masla
Čerstvé ovocie by ste mali konzumovať denne, prečo ho teda nezahrnúť do vašej „párty“ ponuky? Banán, jablká, či hrušky (alebo aj akékoľvek iné ovocie) jednoducho nakrájajte na plátky a na každý pridajte trošku orechového masla.
A v tomto prípade môžete na kalóriách ešte viac ušetriť – vyskúšajte naše arašidové maslo v prášku, ktoré má znížený obsah tukov, vysoký obsah bielkovín a čo viac, jeho výslednú konzistenciu si môžete určiť sami.
10. Mozzarellové špízy
Mozzarellové špízy nielenže skvele chutia, ale na tanieri vyzerajú jednoducho božsky. A pritom sú také jednoduché na prípravu – stačí si pripraviť mini‑mozzarellky, paradajky, bazalku a kvalitný olivový olej, popr. i balsamico ocot.
A ak by ste radi ušetrili nejaké kalórie, siahnite po mozzarelle light. A že light mliečnym výrobkom príliš neveríte? Pozrite sa, či ešte stále neveríte niektorým z mýtov, ktoré o nich kolujú – článok nájdete tu.
Ako si vybrať kvalitný olivový olej, vám poradíme v našom ďalšom článku
11. Pizza toast
Toasty a pizza sú skrátka výživovým evergreenom. Prečo ich teda nespojiť dohromady? Pizza toasty máte hotové za pár minút, na ich výrobu potrebujete minimum surovín a svoje telo navyše potešíte poriadnou náložou bielkovín. Podrobný recept vám prinášame tu.
12. Uhorkové jednohubky s tuniakom
Milujete tuniaka a radi by ste si ho v lete vychutnali v super fresh verzii? Potom musíte vyskúšať naše uhorkové jednohubky s tuniakom. Sú svieže, plné bielkovín a pohostíte s nimi aj svojich low‑carb priateľov.
13. Odľahčené dipy
Čo by bola grilovačka alebo aj iné letné akcie bez chutných dipov a zálievok. Tie kupované sú však často plné nekvalitných tukov či soli a môžu predstavovať aj poriadnu kalorickú bombu.
Skúste si preto dipy a zálievky pripraviť doma – budete mať prehľad nielen o množstve obsiahnutých surovín, ale aj o ich kvalite. Pre ďalšie informácie mrknite na náš ďalší článok.
Odporúčania na záver
Hoci sú tieto chuťovky pripravované z kvalitných surovín, pamätajte na to, že ani ich konzumácia nie je vhodná v neobmedzenom množstve. Ak si takúto akciu doprajete raz za čas, nezaťažujte si hlavu panickým počítaním kalórií – jedzte primerane, s citom a bavte sa.
Ak sú však u vás tieto posedenia na dennom poriadku, je vhodné myslieť aj na zasadenie tohto „zobanie“ do celkového kontextu vášho dňa.