Tento článok obsahuje dlho neaktualizované oznámenia. Odporúčame vyhľadať článok s novším dátumom publikácie.

Julius Karabinoš - rozhovor (II. část)

25. 8. 2011
Komentáre
Julius Karabinoš - rozhovor (II. část)

Přinášíme vám druhou část rozhovoru s novopečeným prezidentem slovenské asociace naturální kulturistiky SANK Juliusem Karabinošem.

První část rozhovoru naleznete zde: JULIUS KARABINOŠ ROZHOVOR (I. ČÁST)

Julius Karabinoš - rozhovor (II. část)

O SANK ...

Z jedné strany se sypou zprávy ze SSNKF z druhé strany ze SANK. Jak je to se vztahem obou organizací?

Keby ste čítali všetky výmysli, najčastejšie ukryté pod hlavičkou „Naturálna kulturistika“ alebo pseudonymom „Rudo Rosza“, a pritom poznali pravdu, nadobudli by ste dojem, že môžu byť  len produktom zakomplexovaného paranoika postihnutého stihomamom. Osobne sa už organizáciou SSNKF nezaoberám. Nesledujem ju a je mi dobre…

L. Major a J. Karabinoš při komentování kulturistické soutěžeBudou moci závodníci ze SANK startovat na soutěžích SSNKF?

Na to neviem odpovedať. SANK vznikol práve preto, aby pretekári neboli nástrojom vydierania, zbytočných represií a posmeškov zo strany funkcionárov. Sme tu pre pretekárov, preto na našich súťažiach budú môcť súťažiť aj pretekári, ktorí su zatiaľ zaregistrovaní v SSNKF.

Kolik členů má od svého zahájení aktivity organizace SANK?

Za necelé štyri týždne sme zaregistrovali 110 členov, z čoho je 23 pretekárov a 19 fitnesiek. Evidujeme deväť klubov. Tieto čísla sú však v prudkom vývoji.

Na jaké soutěže se můžeme pod hlavičkou SANK těšit?

Prvou súťažou bude GRAND PRIX Senec 22. októbra 2011. Som presvedčený, že príde na ňu tiež veľa naturálnych kulturistov a fitnesiek z Českej republiky. Aj touto cestou ich pozývam a rád osobne na Slovensku privítam. Nasledovať bude AMINOSTAR NATURAL CUP v Karlových Varoch 29.10.2011, na ktorú privezieme zase našich chlapcov a dievčatá zo SANK. Sme členmi medzinárodnej organizácie IFFNB. Našim členom však nebránime štartovat na ME a MS iných federácií.

Co bude vaší hlavní náplní práce jako prezidenta SANK.

Môjmu naturelu sú blízke demokratické metódy riadenia. Jednám s ľuďmi otvorene a na rovinu. Hovorím to, čo si myslím, preto by som asi nemohol byť politikom. Ani som nikdy v žiadnej politickéj strane nebol. Pokiaľ som presvedčený, že ide o dobrú a prospešnú vec, dokážem nasadiť vysoké pracovné tempo. To však očakávam aj od svojích spolupracovníkov. Nemám rád alibistov a ľudí, ktorí hľadajú výhovorky jako sa čo nedalo urobiť. Čaká nás veľa práce. Vybudovať členskú základňu, vytvorit nové kluby, vstúpiť do ADA SR a už v septembri rozbehnúť monitoring pretekárov…To sú hlavné úlohy v najbližšom období. Veľa si sľubujem aj od úzkej spolupráce SANK a ČSNS. Jar 2012 by už nemala byť taká hektická. Hlavným cieľom bude hľadať schopných poriadateľov súťaží.

Julius Karabinoš ME IFFNBO Kulturistice…

Mimo prezidentování také závodíte v kulturistice. Připomeňte nám své nejlepší výsledky.

Nedosiahol som žiadne pozoruhodnejšie výsledky. Ak som sa dobre umiestnil, tak len preto, že bolo menej pretekárov. V roku 2009 som skončil druhý na MM SR v Michalovciach. V roku 2008 šiesty na MS UIBBN na ostrove Guadeloupe. Spolu s Renátou Hanušovou sme získali ako československý pár bronzovú medailu v pároch. Dvakrát som obsadil tretie miesta na ME (INBA 2010 v Costa Masnaga a WNSO 2010 v Karlových Varoch).

Jak jste se k soutěžní kulturistice dostal?

Kulturistiku sledujem odjakživa. Už ako 14‑ročný chlapec v roku 1967 som chytil činky do ruky, ale po tridsiatke som  pätnásť rokov  vôbec necvičil. V roku 1999 som prestal fajčiť a následne príbral na 108 kg. Preto súťaž DO FORMY 2000 bola pre mňa výzvou, ale na víťazstvo mi stačila hmotnosť 88 kg. Keď som potom vyhral ďalšie podobné súťaže, hľadal som novú motiváciu. Na naturálnu kulturistiku, kde sú hmotnostné limity, som ani nepomyslel, lebo mám širokú a ťažkú kostru, preto aj váhu. Videl som, že viacerí „doformisti“ sú v naturálke v mojej kategórii úspešní (Koloman Tóth, Milan Virágh, František Deák). V roku 2007 som nadviazal kontakt s Tomášom Procházkom. Fandil mi a povzbuzoval v chudnutí, lebo som sa prihlásil na jeho súťaž do Prahy. Nechcel som ho zklamať. Stačilo mi 82 kg, no ja som mal pri prezentácii 80 kg. Na MM ČR v kategórii nad 40 rokov som skončil siedmy z desiatich pretekárov.

Budeme Vás moci ještě vidět na soutěžních pódiích a kdy to bude?

Momentálne som po vážnej operácii pravého ramena, takže o súťažení neuvažujem.  Prioritou je teraz pre mňa rozbehnutie SANK. Ak sa mi to podarí, rád prepustím svoju fumkciu niekomu mladšiemu. Ja som vlastne už nechcel funkcionárčiť, ale veci sa vyvinuli tak, že som tu. Mám okolo seba tím odborne fundovaných a organizačne schopných ľudí (Pavol Ferenc, Viliam Rigo, Ján Berdy, Katarína Tomášová, Lenka Bóriková) a teším sa tiež na spoluprácu s prezidentom ČSNS Tomášom Procházkom a ľuďmi okolo neho.

Julius KarabinošJak hodnotíte ze závodnického pohledu pořádání soutěží v ČR a na Slovensku?

Osobne som vždy rád chodil súťažiť do Čiech. Súťaže v naturálnej kulturistike sú vždy na vysokej organizačnej a spoločenskej úrovni. Vládne na nich pohodová atmosféra. Ale aj na Slovensku boli niektoré súťaže vydarené. Ostatný svet sa má v tomto smere od nás čomu učiť. Som presvedčený, že SANK a ČSNS budú úzko spolupracovať a českí pretekári sa budú na Slovensku cítiť rovnako dobre ako slovenskí v Čechách.

Jaké stravovací návyky vyznáváte v přípravě na soutěž?

Nakoľko vždy musím výrazne znižovat hmotnosť, pomáha mi ísť  len na mäse a znížiť sacharidy na minimum. Účinkujú mi aj sacharidové vlny, ale nesmiem  ísť so sacharidmi príliš vysoko. Možno budete prekvapený, ale na poslednú súťaž vlani na jeseň som išiel posledný týždeň podľa superkompenzácie, ktorú ste práve vtedy publikovali na tejto stránke. Dokonca som si to vytlačil a nosil so sebou. Čím som starší, tým si viac uvedomujem, ako veľa toho neviem. Ak vedomosti sú oceánom, tak tie moje by som prirovnal len máčaniu nôh vo vode. 

Jakým stylem trénujete a co byste poradil našim seniorským čitatelům do tréninku.

Trénujem spôsobom, ktorý by som nazval „pocitový“ alebo „zážitkový“ tréning. Cvičím pomaly, sśtredene, s maximálním sústredením a zapojením mysle. U mňa nikdy nepočujete zvuk pri náraze jednej tehličky na druhú, lebo sa dotknú len na konci série. Činky ukladám na podlahu akoby boli z porcelánu. Prestávky skracujem na minimum, o to dlhšie držím napätie vo svalech počas série. Pri tréningu potrebujem kľud, žiadna hlučná hudba alebo iný hurhaj. Svojím spôsobom je cvičenie meditácia, Akési zvláštne prepojenie psychična a fyzična. Naturálna kulturistika ako keby ani nebola športom, ale filozofiou, životným štýlom. Čitateľom seniorom odkazujem, že nikdy nie je neskoro začať a kvalitatívne zmeniť svoj život. A tým mladším a aj celkom mladým odkazujem, aby sa túto moju poslednú odpoveď naučili naspamäť, premietli si ju v mysli každý večer a každé ráno, no hlavne pred každým tréningom.

Gudaleope 2008 - MS UIBBN

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů ve všech Vašich aktivitách.

FOTO: Julius Karabinoš
Najlepšie cviky na chrbát! TOP 7 cvikov na poriadne véčko
Najlepšie cviky na chrbát! TOP 7 cvikov na poriadne véčko
Snáď každý muž by chcel mať veľký a široký chrbát, ktorý dokáže divy nielen v posilňovni, ale aj pritiahnuť pozornosť osôb opačného pohlavia. Pozrime sa na niekoľko základných cvikov na perfektný chrbát!
Najlepšie cviky na biceps! TOP 6 cvikov na masívne ruky
Najlepšie cviky na biceps! TOP 6 cvikov na masívne ruky
Mohutné paže chce mať asi každý návštevník posilňovne. Ako sa k nim efektívne dopracovať? Náš prehľad cvikov vám s tým pomôže!
Najlepšie cviky na brucho! TOP 8 cvikov pre pevné brucho
Najlepšie cviky na brucho! TOP 8 cvikov pre pevné brucho
Na vyrysované brušné svaly budete potrebovať okrem nízkeho % podkožného tuku aj kvalitný a komplexný tréning brucha. Aké cviky sú tie najlepšie?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
Ako často cvičiť a ako rozdeliť partie pre rýchle výsledky?
Ako často cvičiť a ako rozdeliť partie pre rýchle výsledky?
Koľkokrát týždenne máme trénovať? Máme pre vás komplexný návod na to, ako si rozložiť cvičenie podľa vašich časových možností!
Najlepšie cviky na prsia! TOP 7 cvikov na rozvoj prsných svalov
Najlepšie cviky na prsia! TOP 7 cvikov na rozvoj prsných svalov
Ako najlepšie cvičiť prsné svaly? K veľkému hrudníku benchpress jednoducho nestačí! Na aké cviky by sme vo svojom tréningu prsných svalov nemali zabúdať?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
Najlepšie cviky na zadok! TOP 10 cvikov na spevnenie zadku
Najlepšie cviky na zadok! TOP 10 cvikov na spevnenie zadku
Prinášame vám prehľad účinných cvikov na spevnenie sedacích svalov, ktoré vám pomôžu nadobudnúť vytvarovaný a pevný zadok!
Najlepšie cviky na guľaté ramená a mohutné trapézy!
Najlepšie cviky na guľaté ramená a mohutné trapézy!
Ako správne a efektívne cvičiť ramená? Na to sa zameriame v dnešnom článku!
Najlepšie cviky na nohy! TOP 7 cvikov na kvadricepsy
Najlepšie cviky na nohy! TOP 7 cvikov na kvadricepsy
Dnes si predstavíme najefektívnejšie cviky na vytvarovanie, posilnenie a zosilnenie prednej strany stehien!
Tepová frekvencia pri behu: ako si podľa nej naplánovať tréning?
Tepová frekvencia pri behu: ako si podľa nej naplánovať tréning?
Tepová frekvencia o nás pri behu prezradí množstvo dôležitých informácií, môžeme podľa nej tiež sledovať dlhodobý progres. Ako na to a akým spôsobom ju môžeme zmerať?
Kegelove cviky: posilnenie svalov panvového dna ľahko a efektívne
Kegelove cviky: posilnenie svalov panvového dna ľahko a efektívne
Čo je v tele, to sa počíta. Presne toto poupravené porekadlo by sa dalo použiť na posilňovanie panvového dna pomocou Kegelových cvikov. Nielen, že tým podporíte normálnu funkciu močového mechúra a čriev, navyše spevníte core či zlepšíte svoje sexuálne zdravie! Tento článok vám predstaví ďalšie benefity a jednoduchý návod na ich realizáciu.
Prečo je plank skvelý cvik a ako ho cvičiť správne
Prečo je plank skvelý cvik a ako ho cvičiť správne
Plank patrí medzi cviky, s ktorými sa stretol prakticky každý z nás. Aké sú jeho hlavné výhody a ako ho správne cvičiť?
Svalová horúčka: čo ju spôsobuje a ako ju riešiť?
Svalová horúčka: čo ju spôsobuje a ako ju riešiť?
Svalová horúčka ja stav po vyčerpávajúcom fyzickom výkone. Prejavovať sa môže nevoľnosťou, bolesťou svalov a únavou. Ako vzniká svalová horúčka a dá sa jej predchádzať?
Kde si v Praze zacvičit? Top 7 gymů, které stojí za to!
Kde si v Praze zacvičit? Top 7 gymů, které stojí za to!
Máme pro vás přehled posiloven a fitness center v Praze, kde si spolehlivě dáte do těla!