10 jednoduchých krokov, ako neplytvať potravinami

10. 6. 2021
Komentáre
10 jednoduchých krokov, ako neplytvať potravinami
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Každý rok sa vo svete vyhodí a stratí tretina (1,3 miliardy ton)  všetkých vyprodukovaných a spracovaných potravín určených pre konečného spotrebiteľa, pre nás. V prepočte na kalórie to vychádza tak, že každá štvrtá kalória, ktorá je určená pre človeka, je vyhodená.

V Európskej únii sa každoročne vyplýtva 88 miliónov ton potravín, s ktorými sa stratí asi 143 miliárd eur. V nasledujúcom článku sa vám preto pokúsim vysvetliť, čo je príčinou enormného plytvania potravín a ako by sme ho mohli obmedziť. 

Dnes sa dozvieme

  • prečo je plytvanie potravín problém

  • s ktorými potravinami plytváme najviac

  • 10 jednoduchých krokov, ako s plytvaním bojovať

Prečo plytvame potravinami ?

V súčasnosti existuje niekoľko faktorov, ktoré k tomu prispievajú:

Propagácia akcií

Pomerne často sa stane, že si urobíme nákupný zoznam a v obchode natrafíme na potravinu, ktorá je v akcii (napr.: „zľava 30 %“, alebo „1 + 1 zadarmo“). Môže sa tak stať, že kvôli rôznym zľavám kúpime väčšie množstvo potravín, než skutočne potrebujeme, alebo dokážeme spotrebovať. Takéto potraviny často končia v koši.  

Nepochopenie v rámci označení „minimálna trvanlivosť“ a „spotrebujte do“

Spotrebujte do

Označenie potraviny „spotrebujte do“ definuje dátum použiteľnosti, po ktorom sa už potravina nepovažuje za bezpečnú a neodporúča sa konzumovať ju. Typicky ide o potraviny, ktoré podliehajú rýchlej kazivosti (čerstvé mlieko, jogurty, čerstvé ryby, čerstvé mäso atď.). Výrobca musí na obal doplniť aj údaje o podmienkach uchovania danej potraviny, ktoré musia byť dodržané (napr. „skladujte pri teplote 2 až 8 ℃“). 

V prípade, že vo svojej chladničke objavíte čerstvú potravinu, typicky mliečne výrobky, ktoré sú 1 deň po svojom dátume spotreby, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Ak u takýchto potravín nedošlo k zmene vzhľadu, vône alebo textúry, môžete ich ešte konzumovať. 

Minimálna trvanlivosť

Potraviny s označením „minimálna trvanlivosť“ môžeme konzumovať aj po uvedenom dátume. „Minimálna trvanlivosť“ uvádza dátum, dokedy si potravina uchováva svoju predpokladanú kvalitu. Typicky ide o potraviny, ktoré nepodliehajú rýchlej kazivosti. Najčastejšie ide o tie, ktoré prešli rôznymi konzervačnými metódami (sušenie cestovín, ryže, mrazená zelenina, rafinovaný olej, UHT mlieko, čokoláda atď.).

Takéto potraviny sa môžu uvádzať do obehu, teda predávať aj po uplynutí dátumu min. trvanlivosti,  pričom zodpovednosť za ich bezpečnosť nesie predajca. Rovnako sa takéto potraviny môžu konzumovať za predpokladu, že boli dodržané všetky podmienky uchovávania potraviny (napr. skladovanie v suchu, alebo pri určitej teplote). 

obrázek z istockphotos.com/takoburito

Preferencia potravín s najlepšou akosťou (kvalitou)

Na základe našich preferencii musí výrobca triediť potraviny. Tie, ktoré sú škaredé najmä tvarom, sa často ani do obchodu nedostanú. Buď sa použijú, ako krmivo pre zvieratá, alebo sa vyhodia. „Škaredé“ potraviny často nepredstavujú žiadne zdravotné nebezpečenstvo, sú naopak rovnako kvalitné ako potraviny so správnymi senzorickými vlastnosťami. Malá časť „nepekných“ potravín sa dostane do obchodov a často sú ponúkané lacnejšie. To by sme mali využiť a takéto potraviny kupovať. Nielenže zabránime vyhodeniu, ale niekedy aj ušetríme.

Zmeny v preferenciách medzi potravinovými skupinami

Zvyšovanie finančných príjmov v domácnostiach súvisí s vyššou preferenciou a častejším kupovaním čerstvého ovocia a zeleniny, čerstvého mäsa a rýb a mliečnych výrobkov. Čerstvé potraviny však majú krátku trvanlivosť. Potraviny s rýchlou kazivosťou sú v domácnostiach s vyššími príjmami kupované častejšie, s čím súvisí aj:

  • väčšia výroba

  • častejšie spracovanie

  • distribúcia

  • likvidácia potravín, ktoré nespĺňajú požadovanú kvalitu

Plytvanie sa tak zvyšuje.

Najväčší „plýtvači“ sme my

Potravinami sa plytvá naprieč celým potravinovým dodávateľským reťazcom: od zberu potravín, výrobu, cez ich spracovanie, likvidáciu až po rôzne činnosti spotrebiteľov v domácnosti.

Najviac sa plytvá v domácnostiach. Za 53 % zo všetkých stratených potravín môžeme my a naše plytvanie. Zvyšných 47 % pripadá na spracovanie potravín (19 %), služby (12 %), prvovýrobu (11 %), ktorá zahŕňa pestovanie plodín, žatvu a chov dobytka a posledných 5 % pripadá na veľko a maloobchody. 

Čo sa týka konkrétnych potravín, tak najviac plytváme pečivom, ovocím a zeleninou, hotovými pokrmami, mliekom a mliečnymi výrobkami a nakoniec mäsom. Musíme začať od seba. Znížením plýtvania dokážeme prispieť k lepšiemu životnému prostrediu a to hneď z viacerých hľadísk.

  1. znížime tak zbytočnú spotrebu vody (podiel svetovej pitnej vody je iba 0,5 %, zvyšok tvoria ľadovce, oceány a moria) 
  2. znížime zbytočné využívanie pôdy (asi 1,4 miliardy hektárov pôdy pripadá na vyplýtvané potraviny, čo je rozloha podobná Rusku),

  3. znížime environmentálne dopady na planétu (vyhodený kilogram hovädzieho mäsa má uhlíkovú stopu 60 kg CO2, čo je najviac zo všetkých potravín)

obrázek z istockphotos.com

10 jednoduchých krokov, ako neplytvať potravinami

  • Servírujte si na tanier menšie porcie, kedykoľvek si môžete pridať, ak budete stále hladní.

  • Zvyšky potravín (napr. koncové časti mrkvy, petržlenu atď) si odložte do chladničky. Použiť ich môžete inokedy napríklad do polievky, omáčok, alebo guláša.

  • Nakupujte s nákupným zoznamom. A kúpte si len to, čo máte na zozname. Skúste odolať potravinám v akcii, ktoré vo vašom zozname nie sú.

  • Skuste si občas kúpiť aj tvarovo škaredú zeleninu alebo ovocie.

  • Skladujte potraviny v chladničke na správnom mieste. Na väčšine potravín je uvedené rozmedzie teplôt skladovania. Najteplejšie miesto v chladničke je úložný priestor na dverách, naopak najchladnejšia je najspodnejšia časť chladničky.

  • Vyskúšajte pravidlo FiFo („first in, first out“): keď prídete z nákupu, re‑organizujte si chladničku: potraviny z minulého nákupu si posuňte dopredu a dozadu si uložte potraviny z aktuálneho nákupu. Sledujte aj dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti potravín. Niektoré potraviny môžu mať krátku trvanlivosť a budete ich musieť odložiť tak, aby ste ich mali na dosah.

  • Rozlišujte potraviny s rôznym označením trvanlivosti (viď vyššie): potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti môžete nakupovať aj konzumovať, ale dbajte na ich uchovávanie a sledujte ich senzorické vlastnosti (najmä chuť, vôňu a zmenu farby).

  • Ak potrebujete niektoré potraviny vyhodiť, urobte z nich „pokrmy pre Zem“. V prípade, že doma máte záhradu, zaobstarajte si kompostovač. Ak záhradou nedisponujete, skúste sa poobzerať vo vašom okolí po kontajneroch na bioodpad. Prípadne si môžete kúpiť vermikompostér.

  • Nerobte si príliš veľké zásoby potravín s krátkou dobou trvanlivosti.

  • Poskytnite svoj prebytok tým, ktorí to potrebujú: potravinová pomoc funguje vo viacerých mestách. Pomôcť môžete napríklad odložením potravín do verejných chladničiek alebo potravinových bánk.

Na záver

Plytvanie potravinami je jedna z najdôležitejších tém súčasnosti, ktorá by sa mala  dostať do povedomia každého z nás. Najdôležitejší krok k zastaveniu plytvania je prevencia. Informovať ľudí o tejto problematike by sme mali už od útleho veku v základných školách. Tým zabezpečíme, že sa povedomie o plytvaní dostane aj k rodičom a bude sa šíriť ďalej. 

10 jednoduchých způsobů, jak být šetrnější k naší planetě
10 jednoduchých způsobů, jak být šetrnější k naší planetě
Ať se nám to líbí, nebo ne, planetu máme jen jednu jedinou a prostředí, ve kterém žijeme, významně ovlivňuje také naše zdraví. Jak se k ní tedy chovat, aby nám nemusela ve zlém oplácet? Máme pro vás hned 10 jednoduchých tipů.
Trendy vo výžive na rok 2021: vládnuť bude podpora imunity a ekológia
Trendy vo výžive na rok 2021: vládnuť bude podpora imunity a ekológia
Tredy sa nevyhýbajú ani svetu výživy. Aké témy budú stredobodom pozornosti tento rok?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.